Bez spajanja s istarskim vodovodima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nedostatka argumenata, Gradsko vijece je odgodilo odluku o eventualnom objedinjavanju vodoopskrbnog i vodozaštitnog sustava Istre, kao i izbor nacina njenog provodenja.

Kljucne argumente trebala bi pružiti studija o opravdanosti objedinjavanja, koju je IGH Rijeka, prema ugovoru s Istarskim vodovodom Buzet, morao naciniti do 31. listopada ove godine. Buduci da rok nije poštivan, može se reci da je sjednica sazvana na zahtjev oporbenih SDP-a, HSU-a, HDZ-a i nezavisnih lista Williama Negrija i Tamare Nestorovic, vodena "u prazno", premda taj dokument nije bio uvjet za njeno održavanje. Vijecanje je bilo prigoda da svaka strana još jednom iznese svoje stavove, koji su potpuno suprotstavljeni.

Prijedlog oporbe, koji je vladajuca koalicija IDS-BDSH odbila, bio je da se objedinjavanje odbaci jer smatraju da ono nema nikakvih pozitivnih aspekata te da se odlucivanje o njemu, ako do toga ipak dode, provede referendumom.

"Vrednija od nafte", "obiteljsko srebro", "bogomdani resurs", izrazi su kojima su oporbenjaci opisivali vodu u labinskom podzemlju. Vladajuci, prvenstveno gradonacelnik Tulio Demetlika u svojstvu predsjednika Skupštine Vodovoda Labin, s oporbom su se složili u dvjema tockama: da vodom trebaju upravljati Grad i opcine Labinštine te da se izvori ne smiju privatizirati. Razlika je u tome što jedni smatraju da bi objedinjavanje moglo donijeti prosperitet labinskom vodovodu, a drugi da bi to znacilo njegovo utapanje u velikoj cjelini.

Svoja mišljenja iznijeli su i nacelnici labinskih opcina. O objedinjenju pozitivno se izjasnio samo picanski nacelnik Ivan Frankovic, koji smatra da bi Vodovod na taj nacin postao puno jaci i otporniji na privatizaciju. Nacelnici Sv. Nedelje i Kršana, Srecko Mohorovic i Valdi Runko, odbili su prijedlog. Prvi je rekao da ne želi da potomci ružno misle o nama, a drugi da je ono što je cuo "pametnome dosta". Josip Knapic otvoreno je rekao da ce oni u Raši sacekati studiju, ali da o vodoopskrbi žele odlucivati sami.


Podijeli: Facebook Twiter