Bez skate-parka u Valdebeku

Idejno rješenje buduće sportsko-rekreacijske zone u Valdebeku
Idejno rješenje buduće sportsko-rekreacijske zone u Valdebeku

Projekt multifunkcionalnog igrališta u Valdebeku, zoni sporta i rekreacije za stanovnike Valdebeka svih dobi, od najmlađih do najstarijih, doživio je preinake. Naime, vijećnici MO-a Valdebek imali su određene zahtjeve koje Grad Pula nije želio ignorirati pa je projekt izmijenjen.

- Na sastanku s gradonačelnikom vijećnici valdebečkog MO-a istaknuli su da ne žele da skate-park bude smješten u ovoj sportsko-rekreacijsku zonu jer ga smatraju neprimjerenim za njihovo područje. S time su se složili i predstavnici mladih Valdebeka. Stoga smo umjesto skate-parka osmislili još jedno multifunkcionalno igralište, pojašnjava pročelnik Damir Prhat.

Na Valdebeku je, na mjestu sadašnjeg igrališta, zamišljena zona sporta i rekreacije s nizom sadržaja za sve uzraste i potrebe, koja obuhvaća oko 12 tisuća četvornih metara i zadovoljila bi potrebe stanovnika ovog dijela Pule. Usto, izgradit će se i prometnica koja će prolaziti uz sportsko-rekreacijsku zonu.

Osnovni cilj idejnog rješenja zone na Valdebeku, koje je izradio Studio KAPPO, oblikovanje je i uređenje sportske zone, odnosno uređenje zelene površine stambenog kvarta, s naglaskom na sportsko-rekreacijske sadržaje te oblikovanje prostora u koji će se uklopiti sadržaji same sportske zone u geometrijskim formama.

Planira se zadovoljiti potrebe različitih struktura korisnika (boćalište, multifunkcionalno sportsko igralište, dječje igralište), a međusobno različite površine odijelit će se biljkama. Sadržaji će biti grupirani ovisno o dobi korisnika (umirovljenici, ljudi srednjih godina, mladi, tinejdžeri i djeca), dok će rubni dijelovi prema stambenim objektima biti ograđeni.

Prva zona obuhvatila bi prostor za starije, odnosno boćalište s pripadajućim svlačionicama, koje u Valdebeku i sada postoji. Ovaj bi se dio zelenim pojasom odvojio od zone za mlade i tinejdžere, gdje bi bilo smješteno multifunkcionalno sportsko igralište. Novim biljnim materijalom ta bi se zona odvojila od sljedeće, one za djecu, gdje se planira izgraditi igralište podijeljeno po dobnim skupinama korisnika - u prvom dijelu nalazile bi se sprave za najmanje, u drugom multifunkcionalna sprava za razvijanje različitih motoričkih sposobnosti, a u trećoj mreža za penjanje. Četvrti dio, pak, u hladovini, bio bi zona za roditelje.

Ove četiri cjeline razdvajala bi edukacijska staza, a cijelom površinom protezala bi se kružna biciklistička staza. Osim ovih sadržaja, uredila bi se i zona za piknik s klupama i stolovima te ona predviđena za montažni ugostiteljski objekt s pratećom terasom. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter