Bez rješenja za krizu u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SAD-a Barack Obama sastao se u srijedu s vođama republikanaca i demokrata u Kongresu pokušavši riješiti proračunsku krizu koja je dovela do zastoja rada savezne vlade, ali bez rezultata.

Nakon sastanka u Bijeloj kući obje strane prebacivale su krivnju jedna na drugu. Obama je na sastanak pozvao republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Johna Boehnera, čelnika demokratske većine Senata Harryja Reida i šefove manjina dvaju domova Nancy Pelosi i Mitcha McConnella da bi razgovarali o potrebi okončanja paralize države i podizanja limita zaduženja.

Nakon više od sat vremena razgovora Boehner je izjavio da je Obama odbio pregovarati o zakonu o zdravstvenoj zaštiti, dok su Nancy Pelosi i Harry Reid optužili republikance da preko zdravstvenog programa, tzv. Obamacarea, pokušavaju ucjenjivati predsjednika. Bijela kuća je u kasnijem priopćenju izvijestila da je Obama izrazio nadu da će "prevladati zdrav razum".

Malo je nade da će se brzo riješiti problem obustave rada vladinih agencija. Nakon što demokratska većina Senata i republikanska oporba koja dominira Zastupničkim domom nisu izglasale proračun, u utorak ujutro je nastupila djelomična blokada vladinih agencija, a stotine tisuća vladinih službenika ostale su na neplaćenom dopustu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter