Bez rada i poštene naknade nema ni čovjeka!


Uoči praizvedbe socijalno angažirane, satirične predstave "Priče koje valja pripovijedati" argentinskog autora Osvalda Draguna u režiji Aleksandra Bančića (u ponedjeljak u 21 sat u INK-u), novinarima se u petak obratila autorska ekipa na čelu s ravnateljicom kazališta. Reprize predstave su u utorak i srijedu također u 21 sat.

Ovo djelo o nehumanom položaju potlačenih radnika smatra se jednim od temeljnih djela južnoameričke drame 20. stoljeća. Osvald Dragun (1929 - 1999) napisao ga je 1956. godine, a kao da je, kazao je Bančić, danas napisano. Tekst je težak, ali njegova pulska izvedba u svojevrsnom teatru apsurda neće biti bez komičnih, zabavnih 'izlaza', za što je na sceni zaduženo četvero glumaca - Valter Roša, Ana Rumak, Šandor Slacki Jr. i Teodor Tiani, te autor glazbe i njen scenski izvođač Goran Farkaš.

- Ovo je čisto socijalna, radnička tema i tiče se svih nas, od onih koji završavaju srednju školu, sve do onih pred mirovinom. Gledatelji neće s predstave otići otežanog daha; zabavit će se, a na koncu će biti osvješteniji, kazala je Ana Rumak. Ovo zadnje, ključni je motiv redatelju, ali prevoditelju Aleksandru Bančiću (prijevod je, veli, kombinacija standardnog književnog jezika i čakavice).

- Osvald Dragun pisao je pod utjecajem Bertolta Brechta. I ja sam u režiji naglasio taj Brechtov element začuđenja. Cilj nam nije poistovjećivanje i plakanje nad sudbinom radnika, već kritičko promišljanje njihovog položaja i spoznaja da tako više ne može, naglasio je Bančić. U ovoj izvedbi svojevrsnog 'pučkog kazališta' sintetizirane su tri radničke priče, s poantom da "bez rada i poštene naknade za taj rad, nema ni čovjeka"!

Goran Farkaš izrazio je nadu da između teatra apsurda i teksta nije pretjerao zvukom, a njegov rad, kako su istaknuli ostali članovi ekipe, iznimno je oživio i ubrzao rad na predstavi.

Teatru apsurda, ovoj angažiranoj, a opet i zabavnoj komediji pridonosi scenografija i kostimi Kristine Nefat, ručno izrađeni šareni rekviziti Ine Kihli i članova likovne sekcije učeničke zadruge "Šparoga" pulske Škole za odgoj i obrazovanje (oslikavanje platna), cirkuske vještine kojima je glumce podučavala Irena Boljunčić Gracin te dizajn ZvjezdaneVukić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter