Bez protuotrova za ubod crne udovice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci špice turisticke sezone zdravstvene ustanove u priobalju ostaju bez protuotrova za ubod crne udovice jer Imunološki zavod više ne proizvodi antitoksin za otrov ovog pauka. U ovaj podatak uvjerile su se i zdravstvene ustanove koje obnavljaju zalihe ovog protuotrova pokušavajuci ga naruciti kod svog dosadašnjeg proizvodaca za hrvatsko tržište, Imunološkog zavoda. Ubod crne udovice najcešce nije opasan po život, no bolovi koje pacijent podnosi spadaju u najteže bolove uopce.

- Serumima protiv ugriza zmija smo opskrbljeni, no to nije slucaj kod protuotrova za ubod crne udovice. Protuotrova nema jer ga Imunološki zavod, koji nas je godinama opskrbljivao, više ne proizvodi pa ga od njih nismo mogli naruciti. Zasad nemamo vijesti o nekoj mogucoj alternativi kad se radi o ovom protuotrovu, kaže predstojnik Centra za hitnu medicinu KBC-a Rijeka, mr. sc. Fred Zeidler.

Na pitanje što bi u ovom trenutku u rijeckom Centru za hitnu medicinu ucinili s pacijentom koji bi zatražio pomoc zbog uboda crne udovice, Zeidler odgovara da bi pacijent bio zbrinut davanjem analgetika i kalcija, što je uostalom i uobicajena terapija protiv uboda crne udovice.

Zeidler ipak upozorava da osoba koja je pretrpjela ubod ovog pauka trpi velike, cesto nepodnošljive bolove. Upravo zbog toga korisiti se antitoksin za otrov crne udovice cija primjena trenutno olakšava tegobe.

Da se antitoksin protiv otrova crne udovice više ne proizvodi u Hrvatskoj potvrdili su nam i u Imunološkom zavodu. Obustavu proizvodnje ovog protuotrova objašnjavaju visokom cijenom proizvodnje, nikakvom zaradom i malom potražnjom na tržištu. Potražnja je, kako navode, bila u stalnom padu pa je tako 2008. godine od Imunološkog zavoda naruceno 85 bocica protuotrova, godinu kasnije 48 bocica, a protekle je godine Imunološki zavod na tržište plasirao tek dvije bocice antitoksina za otrov crne udovice.

Iako smo kontaktirali HZZO zasad nismo dobili konkretan odgovor na pitanje kako ce riješiti problem nestašice protuotrova u slucaju uboda crne udovice. (B. CALUŠIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter