Bez promjena nemoguće procesuiranje teških ubojstava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pozvali su danas saborske zastupnike da podrže inicijativu pokretanja ustavnih promjena kojima bi se ukinula mogućnost zastare za kaznena djela teških ubojstava, ističući da je to jedini način da se omogući procesuiranje ubojstava za koja je već nastupila zastara.

Grbin je, u ime 46 zastupnika SDP-a koji su inicirali ustavne promjene za ukidanje zastare za politički motivirana ubojstva, naglasio da se ne radi o novom kaznenom djelu, budući da je ubojstvo iz političkih pobuda već opisano kaznenim zakonom, kao poseban oblik teškog ubojstva.

"Kada je riječ o terorizmu, takva djela redovito i bez krzmanja sankcioniramo, ali politički motivirana kaznena djela prečesto su rezultat djelovanja raznih država i od njih potaknutih pojedinaca, a povijest je pokazala da države ili sustavi koji su poticali takvo ponašanje nemaju ama baš nikakve želje to i sankcionirati", rekao je Grbin.

Upozorio je da počinitelje tih ubojstava, i kad se steknu uvjeti za kazneni progon, štiti zastara te zaključio da je "potrebno poduzeti korake kako bi se spriječilo da kaznena djela počinjena u ime različititih režima i ideologija ne ostanu nekažnjena". Ministar Miljenić obrazložio je mišljenje Vlade da zastaru treba ukinuti za sva teška ubojstva, ocijenivši da će se time osigurati efikasnost i pravednost u kažnjavanju tih teških kaznenih djela.

"Mi se danas nalazimo u situaciji da možemo imati počinitelja nekog teškog ubojstva, npr. ubojstva djeteta ili trudnice ili više osoba koji će doći, priznati i mi mu ne možemo ništa. Smatramo da je to apsurdna situacija koja se mora izbjeći", rekao je Miljenić.

Smatra da je apsurd tim veći ako je riječ o ubojstvima u ime režima. "Normalno da ga taj režim neće goniti i onda teče zastara, on se poziva na blagodat zastare i ne možemo mu ništa", kazao je.

Odbacio je tumačenja da bi se sankcioniranje tih kaznenih djela moglo osigurati zakonskim promjenama, ističući da bi se na taj način zastara mogla ukinuti samo 'pro futuro' i da se ne bi osiguralo sankcioniranje teških ubojstava za koja je zastara već nastupila.

Najavio je da će se posebnim zakonom nabrojati definicije takvih djela u ranijim zakonima, kako bi se izbjegle dvojbe je li ustavnim promjenama pokriveno teško ubojstvo koje je u nekom drugom zakonu ranije drugačije definirano. Replicirao mu je Duje Marasović (HDZ), podsjetivši da još uvijek nisu procesuirani ratni zločini poput onoga na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika počinjeni 1945.

"Zašto ne otvorite suđenje za Daksu, koja je ratni zločin. Tamo ste sudili i ubili, vaši partizani. Zašto ne otvorite suđenje za Goli otok", upitao je Marasović, koji je uvjeren da je cilj predloženih ustavnih promjena "nastavak politike da nitko ne odgovara za sve moguće zločine".

"Ako je bilo ubojstava na Golom otoku, njihovo procesuiranje priječi zastara. Dignite ruku za, ako želite da im se sudi, a ako ne želite, nemojte dignuti ruku", uzvratio mu je Miljenić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter