Bez potvrde nije moguće kupiti pesticide

Dozvoljenih sredstava za vinogradarstvo i maslinarstvo gotovo i nema (N. LAZAREVIĆ)
Dozvoljenih sredstava za vinogradarstvo i maslinarstvo gotovo i nema (N. LAZAREVIĆ)

Od 26. studenog nabava pesticida u slobodnoj prodaji više nije moguća. Zaštitna sredstva za svoju proizvodnju mogu kupovati samo poljoprivrednici koji su prošli edukaciju i položili ispit pravilne upotrebe i sigurnom rukovanju pesticidima, kako bi se spriječila zloupotreba i prekomjerno korištenje opasnih sredstava te uvelo reda na tržištu.

Na osnovu potvrde o položenom ispitu, polaznici edukacija trebali su dobiti iskaznice kojima im se omogućuje kupovina pesticida. No, iskaznice još uvijek nisu spremne.

- Iskaznice još nisu gotove, bit će izrađene sljedeće godine, a za sada se sredstva kupuju bez problema s potvrdom o položenom ispitu. Kupca uvedemo u naš registar prema broju na potvrdi pa sljedeću kupovinu mogu ostvariti samo s nekim osobnim dokumentom, kaže Igor Šimac, voditelj Am Centra u Vodnjanu. Kompjuterska evidencija nije povezana među trgovcima, tako da kupac potvrdu mora priložiti svaki put kada kupuje u drugoj agrofarmaciji.

Emilijano Marić iz pulske Agrarije Marić navodi da se popis prodanih profesionalnih sredstva za zaštitu bilja, kao i podaci o količinama, mjesečno šalju u Ministarstvo poljoprivrede radi evidencije. Mada se prilikom kupovine evidentira ime i prezime korisnika, Ministarstvo ne dobiva i podatke o kupcu. Šimac pak navodi da to danas-sutra neće biti problem uvesti, a traže li takve podatke ovlaštene službe trgovci im ih i sada lako mogu ustupiti.

- Iako je trenutno vrijeme mirovanja, što se tiče zaštitnih sredstava u maslinarstvu, išao sam u agrariju u Vodnjan registrirati se kao korisnik potvrde za pesticide. Procedura je jednostavna, upišu vas u kompjuter, a bitan je taj registarski broj na potvrdi koji će biti i na iskaznici kada je budu izradili. Tako ćemo u siječnju, kada budemo nabavljali preparate za zaštitu maslina, takva sredstva moći kupovati samo mi koji smo prošli tečaj, kaže Dario Šuran, predsjednik fažanske Agroudruge.

U Hrvatskoj je 70.000 polaznika prošlo edukaciju koju je provodilo 80 ovlaštenih institucija i ostvarilo pravo na potvrdu kojom im se omogućuje kupovina zaštitnih sredstava. U Istri je, uz Poljoprivrednu savjetodavnu službu, edukaciju provodilo sedam institucija, a koliko ih je do sada dobilo potvrdu, za sada nema točnih podataka. Edukacija, ovisno o tome tko je i na kojem području vodi, košta oko 400 kuna po polazniku. (Z. STRAHINJA)

 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter