Bez poticaja ugroženo pola istarske flote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavak sufinanciranja goriva za ribarska plovila i isplacivanja kompenzacije za ulovljenu ribu te imenovanje osobe koja ce, umjesto dosadašnjeg državnog tajnika, u Ministarstvu poljoprivrede biti zadužena za ribarstvo i pregovore s ribarima glavne su stavke zahtjeva koje ce ministru poljoprivrede uputiti Ceh za ribarstvo Istarske županije, cijoj su sjednici u petak prisustvovali i predstavnici ribarskih udruga i zadruga te Županije.

- Nova je Vlada uspostavljena prije skoro mjesec dana, a u resornom ministarstvu, iz cijeg je naziva uklonjena rijec ribarstvo, još uvijek nema osobe s kojom možemo pregovarati. Ribari jednostavno ne znaju što ih ocekuje u ovoj godini ni do ulaska u EU. Spomenuta su nam pitanja trenutno najvažnija, tražimo odgovor u što kracem roku, a zatim cemo se posvetiti problemima poput beneficiranog radnog staža, registra brodova, prodaje ribe, povecanih troškova prodaje i pravilnika, na koje upozoravamo vec godinama, rekao je predsjednik Ceha Tonci Trevižan.

Prema rijecima Mihaela Tasica, upravitelja ribarske zadruge Istra iz Poreca i dugogodišnjeg predsjednika sekcije za ribarstvo pri poreckom Udruženju obrtnika, ribarski je sektor u posljednjih šest godina imao 13 razlicitih vidova poticaja i potpora na kojima je velik broj ribara bazirao isplativost svog poslovanja.

- Za nas je apsolutno neprihvatljivo da od danas do sutra ostanemo bez tih poticaja. Prema mojoj procjeni, time bi se ugrozilo pedesetak posto ribarskih brodova. Hrvatska, kao tradicionalno ribarska država, mora pogledati kao funkcioniraju naši susjedi te održivim razvojem i dobrom ribarstvenom politikom naš sektor staviti u zasluženi položaj. Apeliramo na ministra poljoprivrede da dobro razmisli o poticajima koji ce do ulaska u EU ribarima omoguciti opstanak, a usporedno s time treba razvijati infrastrukturu koja ce im omoguciti da nastave živjeti i bez poticaja, buduci da ulaskom u EU nestaju tržna kompenzacija, sufinanciranje goriva i poticanje proizvodnje, rekao je Tasic.

Dugogodišnji ribar, clan Ceha i savjetnik pri županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu i šumarstvo Danilo Skoko istaknuo je da je jedan od velikih aktualnih problema u ribarstvu cijena nafte koja neprestano raste. "Ribari s punim pravom od nove Vlade ocekuju da obuzda troškovnu stranu ribarske aktivnosti. To je moguce upravo ukoliko se kontrolira cijena nafte. Sigurno postoji formula koja ce to omoguciti ukoliko se primijeni proizvodacka cijena s najmanjim mogucim PDV-om i dotacijom koju je država u stanju pružiti da bi ribarima olakšala poslovanje. Osim toga, potrebno je isplatiti sve poticaje koje je država ostala dužna i vidjeti koliko je novih moguce uvesti za ribare, iz cisto sociološkog razloga. Naime, naša država si ne može priuštiti da ribarstvo odumre prije nego udemo u EU, kad ce ribarima biti lakše i otvorit ce im se novo tržište s 500 milijuna ljudi na kojemu ce njihova riba biti skuplja. To razdoblje jednostavno treba premostiti, zakljucio je Skoko. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter