Bez posla ostaju i stranci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog financijske krize u Hrvatskoj bez posla ne ostaju samo domaci radnici, vec i strani državljani koji su, posebice u turisticki orijentiranim županijama, posao pronalazili u sezoni. Da je drasticno opala potreba za radnom snagom, i to ne samo domacom nego i stranom, vidljivo je po podacima o broju izdanih radnih dozvola.

Zasad je u Istri zaposleno upola manje stranih radnika nego prošle godine. Lani je Policijska uprava istarska izdala 1.131 radnu dozvolu, dok je ove godine svega 438 stranih državljana, koji u pravilu dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, dobilo dozvolu za rad.

U najvecem se broju strani radnici koji dolaze u Istru zapošljavaju u gradevinarskim tvrtkama, Uljaniku, u preradivackoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, poljoprivredi i ribarstvu. U odnosu na lani, u svim je sektorima pala potreba za stranim radnicima, ali je još uvijek najveca potražnja za zidarima i tesarima, što su vec godinama deficitarna zanimanja.

Ove su godine vec izdane 124 radne dozvole za zidare i 110 za tesare. Slijede armiraci, brodomonteri, zavarivaci, elektrozavarivaci, pomocni ratari te kuhari i turisticki zastupnici. U pravilu se zapošljavaju radnici s nižom srednjom strucnom spremom, a samo je za jednog radnika izdana radna dozvola za posao za koji je potrebna visoka strucna sprema i to za podrucje Rovinja gdje se zaposlio magistar farmacije. Dozvole je dobilo i sedam radnika za posao masera, a traženi su bili i instruktori ronjenja te jedan voditelj teniskog centra.

I dok je petstotinjak stranih državljana posao ipak pronašlo u Istri, krajem lipnja su na Zavodu za zapošljavanje u Puli bile prijavljene 5.252 nezaposlene osobe, što je u odnosu na isto razdoblje lani cak 1.015 nezaposlenih više.


Podijeli: Facebook Twiter