Bez pomoci za zarobljene u vlastitu tijelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakog tjedna, u savjetovalištu udruge Kontra u Zagrebu, okuplja se desetak transseksualaca - muškaraca i žena zarobljenih u svojem tijelu, koji žele promijeniti spol, i koji na tim okupljanjima pomažu jedni drugima savjetima i uputama.

To je, nažalost, jedino mjesto u Hrvatskoj na kojem se osobama zarobljenim u tijelu suprotnog spola nudi konkretna pomoc, buduci da kod nas nema institucije koja se sustavno bavi ovim problemom. Za naše strucnjake transseksualaca u Hrvatskoj, ocito, nema, dok ih strucnjaci vani, nama najbliže, u Sloveniji i Srbiji, docekuju objerucke. Cijena iznosi, okvirno, šest do deset tisuca eura.

U Hrvatskoj možeš dobiti samo - dijagnozu

Hrvatska, u kojoj je do osamostaljenja napravljeno oko dvadeset operacija promjene spola, danas nema tim specijaliziran za transseksualnost i promjenu spola, jer ovdje, u najboljem slucaju, transseksualci mogu dobiti dijagnozu s kojom mogu na operaciju u inozemstvo, najcešce u Srbiju, Sloveniju ili na Tajland, na koji, uz ukupan trošak od dvadesetak tisuca eura, najcešce odlaze muškarci koji žele postati žene.

Obrnuto, žene koje žele postati muškarac na operaciju odlaze u Beograd, u kojem je strucni tim predvoden dr. Miroslavom ?ordevicem do sada operirao oko 150 svojih gradana, i još stotinjak stranaca. I u Srbiji i Sloveniji njihovi gradani na raspolaganju ne samo da imaju strucne specijalizirane timove, vec im i zdravstveno osiguranje pokriva vecinu troškova promjene spola, tako da im na kraju preostaje placanje troška u iznosu od oko 500 eura.

Za hrvatske je gradane, i strance opcenito, taj trošak daleko veci, no još uvijek medu najdostupnijima. Operacija na Tajlandu, pak, košta oko 13.000 eura, a zajedno sa smještajem za vrijeme oporavka, dvadesetak tisuca.

Najbolji savjet i dijagnoza - u Karlovcu

"Nažalost, buduci da naši gradani na operacije odlaze izvan Hrvatske, ne raspolažemo s brojkom onih koji su do sada promijenili spol. Ono što im lijecnici, eventualno, u Hrvatskoj mogu pružiti, jest psihijatrijska dijagnoza, zahvaljujuci kojoj, nakon provedene hormonalne terapije, mogu na operaciju. Koliko mi je poznato, za dijagnozu se najbolje obratiti dr. Goranu Arbanasu u Opcoj bolnici Karlovac. Eventualno, s uputnicom se kod nas još može dobiti endokrinološki nalaz, i tu, što se Hrvatske tice, prica staje", istice Sanda Brumen, koordinatorica savjetovališta Kontre.

Kako napominje, oni koji ne znaju odakle krenuti, savjetovalištu se mogu obratiti na broj 098/420-942, ili pisati na [email protected].

"Javlja nam se sve više ljudi, no primiti ih možemo, nažalost, samo u Zagrebu, u kojem takoder financijski teško opstajemo", istice Sanda i napominje da Kontra i Iskorak rade i na izmjenama zakona, kako bi se transseksualnim osobama koje su promijenile spol omogucilo da izmjene i svoj rodni list, diplomu i slicno.

One mogu, naime, promijeniti podatke, ime i spol, na svojim dokumentima, no na rodni list i diplomu samo se stavlja napomena da je osoba promijenila spol, što je i diskriminirajuce i vrlo nezgodno kod prilaganja tih dokumenata u, recimo, prijavi za posao. Buduci da je Europski sud nedavno donio presudu prema kojoj je odbijanje izmjena u rodnom listu nezakonito, i u Hrvatskoj se oni koji su promijenili spol mogu nadati da ce njihova intima jednom biti u potpunosti zašticena.

No, hoce li, i kad, Hrvatska dobiti i zakon o promjeni spola, koji Turska, primjerice, ima unatrag petnaest godina, ostaje upitno. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

Hormonska terapija prije operacije
Po svojoj osnovnoj definiciji, transseksualizam postoji kad je osoba, naizgled normalne tjelesne spolne diferencijacije, uvjerena da pripada suprotnom spolu. Otud najcešce korišten izraz "zarobljenog u tijelu suprotnog spola". Kad, najcešce u svojim 20-tim i 30-tim godinama, osoba donese odluku da i izvana postane ono što jest, mora proci psihoterapiju u trajanju od godine dana. Na hormonalnu terapiju, te poslije i kirurški zahvat, mogu samo oni kod kojih je utvrdeno da se ne radi o psihickom poremecaju, i da su sigurni u svoju odluku. Oporavak nakon operacije je dug, baš kao i navikavanje okoline na novog clana obitelji, prijatelja ili poznanika.


Podijeli: Facebook Twiter