Bez polarne zime, ali s obilnim kišama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dosta jako zahladenje koje je pocetkom tjedna zahvatilo i istarski poluotok unijelo je dodatnu zabrinutost pred nadolazecom zimom.

Tome, kao i obicno, znacajno doprinose i razne dugorocne prognoze koje najavljuju polarnu zimu, jedino nije još sasvim jasno gdje bi se to moglo dogoditi. Polarni su krajevi daleko od nas, isto su toliko od nas daleke i polarne zime, koje se na ovim podrucjima ne mogu dogoditi.

Buduci da za nekoliko dana završava listopad, jasno je i sasvim ocekivano da moramo biti spremni na jaca zahladenja koja se u ovo doba godine gotovo redovito dogadaju. Ustvari, moglo bi se reci da je ovo zahladenje uranilo tek nekoliko dana. S prvim danom studenoga ulazimo u najhladniji dio godine, a zahladenja slicna ovom ili ona još i jaca bit ce sve cešca pojava u iduca cetiri mjeseca.

Pad temperature zraka za desetak stupnjeva i jaka bura koja je zapuhala na citavom podrucju sjevernog Jadrana nisu nikakva najava polarne zime niti bi takvo zahladenje trebalo predstavljati zabrinutost. Kao i proteklih godina, u nadolazecem nam razdoblju prijete obilne kiše koje bi mogle padati do kraja godine.

Tako je to bilo posljednje dvije godine, u kojima su upravo tijekom posljednja dva mjeseca u godini na podrucju Istre pale ogromne kolicine oborina prouzrocivši velike i vrlo neugodne poplave širom Istre. Najviše je problema bilo na podrucju Pule i šire okolice gdje je u prvih desetak dana studenoga palo gotovo 200 litara kiše po cetvornom metru.

Do pocetka studenoga ostalo je još samo nekoliko dana, strah od novih jakih oborina sigurno je veci i opravdaniji od prvog snijega koji je krajem listopada zabijelio i najviše istarske vrhove Ucke. Što nas ceka do kraja iduceg mjeseca ili do kraja predstojece zime, nažalost, meteorolozima nije poznato.

Dugorocne su prognoze nepouzdane i uglavnom netocne i ne treba ih uzimati previše ozbiljno. Nasuprot njima, imamo prognoze i predvidanja vremenskih prilika u periodima koji se odnose na iducih desetak dana, a koja su puno tocnija i sigurnija. Te nam prognoze govore da ovo nekoliko dana preuranjeno zahladenje vrlo brzo prolazi.

Jaka bura koja je obilježila pocetak tjedna brzo ce sasvim oslabjeti i prestati. Od polovice tjedna vrijeme ce poprimiti puno ljepšu i ugodniju sliku, temperature zraka znatno ce porasti, a bit ce i dosta suncanih dana. Prognoze vremena pokazuju da nam predstoji duži period od nekih desetak dana u kojem ne ocekujemo znacajnije oborine.

Dnevne temperature zraka ponovno ce se približiti granici ugodnih dvadesetak stupnjeva, a samo ce nas jutarnje temperature zraka podsjecati da nam se približava najhladniji dio godine.

U unutrašnjosti Istre te bi se najniže temperature trebale spuštati i nekoliko stupnjeva ispod ništice, dok ce u priobalnom dijelu Istre one i dalje ostati nekoliko stupnjeva iznad ništice.

Do prave zime ima još dosta, na srecu, ni jaka zima ni jake kiše za sada nam ne prijete. U sljedecih se nekoliko dana na podrucju Istre ocekuje ugodno jesensko vrijeme koje ce od svih najviše razveseliti brojne maslinare koji ovih dana ulaze u svoje maslinike. Skori pocetak novog mjeseca donosi prolazno naoblacenje, malo kiše, ali i dalje relativno toplo, bez snijega i bez obilnih oborina.


Podijeli: Facebook Twiter