Bez plana nema uredenja obale ni razvitka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Detaljni plan uredenja Belveder - Dajla, koji Grad Novigrad nastoji donijeti vec desetak godina, prošao je i ponovni javni uvid u sklopu kojeg su stigle samo dvije primjedbe gotovo istovjetne onima iz prethodne javne rasprave. U Gradu pripremaju izvještaj na osnovi kojeg ce gradonacelnik potvrditi konacni prijedlog plana za koji suglasnost treba dati niz institucija i ustanova, od nadležnih ministarstava i Istarske županije do Naturae Histricae.

S obzirom na zakonske rokove, konacni prijedlog DPU-a bi pred novigradske vijecnike na odlucivanje mogao doci za približno mjesec i pol.

- Svi mještani su složni - svih dvadesetak obitelji koje tu stalno borave, pa cak i vikendaši, jedva cekaju donošenje plana koji ce konacno omoguciti uredenje i razvitak našeg mjesta. Izuzetak su samo osobe iz te jedne obitelji, koje su ponovno dale primjedbe, a uopce ne žive ovdje ili su tu samo nekoliko mjeseci u godini. Ljudi su ogorceni i u velikom strahu da bi takvo insistiranje moglo bezrazložno ponovno odužiti cijelu proceduru i blokirati sva planirana poboljšanja, kazao je Dušan Brecevic.

Milan Brecevic je istaknuo da se radi o postavljanju privatnog ispred javnog interesa, misleci pritom na istup u Glasu Istre Sonje Ritoša, koja se protivi pojedinim zahvatima, u prvom redu izgradnji luke, prilaza molu i šetnice te uredenju plaže u neposrednoj blizini kuce koju ima u suvlasništvu na nacin na koji su planirani.

Sonja Ritoša duže od 40 godina veci dio godine boravi u Belvederu, gdje iznajmljuje apartmane, a našu je redakciju kontaktirala pocetkom ožujka zabrinuta, kako je kazala, zbog moguceg negativnog utjecaja takvih planova na život i turizam tog malog mjestašca, devastacijom "jedinog prirodnog komadica obale i života u moru onecišcenjem, poremecajem protoka struja i truljenjem morske trave".

Leonard Palcic je pokazao kako je zbog prirodne konfiguracije terena onemogucen pristup dijelu obale koji Ritošini gosti koriste kao privatnu plažu, a njena ga je obitelj i betonirala.

- Licemjerno je, stoga, s njene strane spominjati zaštitu prirodne obale i okoliša te involvirati Zelenu Istru, koja je na prethodnoj javnoj raspravi dala primjedbe gotovo identicne njezinima, rekao je Palcic.

Potvrdio je to i Milan Brecevic, koji je istaknuo da bi zbog tih pedesetak kvadrata mještani i njihovi gosti mogli ostati bez 250 dužnih metara uredene plaže, što je DPU-om planirano s ciljem da se u buducnosti šetnicom spoje Dajla i kamp Park Umag.

- Taj je dio sad stvarno neuredan, zapušten i zbog toga gotovo nepristupacan, a radi se o mrtvom dijelu obale, bez racica i zašticene cvjetnice Posidonia oceanica, cije je stanište spominjala Zelena Istra. Usput, ta je cvjetnica zapravo obicna morska trava koja se nakon nevremena skuplja na plaži, protiv cega se gospoda Ritoša buni. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter