Bez plaće 103 radnika TESU-a i 57 u Strojevima za zavarivanje

Višegodišnji problemi s isplatom plaća - Uljanik TESU (M. MIJOŠEK)
Višegodišnji problemi s isplatom plaća - Uljanik TESU (M. MIJOŠEK)

Čak 6.839 hrvatskih poslodavaca, koji zapošljavaju 22.009 radnika, ne isplaćuje plaće, objavila je Porezna uprava na svojim mrežnim stranicama. Naviše je neplatiša među pravnim osobama, njih 5.687, čijih 18.846 radnika ne prima plaću. S druge strane, 1.152 obrtnika nije namirilo obveze za 3.163 radnika. Među obrtnicima većina je onih koji duguju plaću jednom ili nekolicini radnika, vjerojatno je riječ o obiteljskim obrtima s jedim, dvoje ili troje zaposlenih koji su zapali u probleme i nemaju za vlastite plaće.

I među pravnim osobama dominiraju one koje zapošljavaju manji broj ljudi, no ima i onih koje nisu platile i više od stotinu radnika. Na neslavnoj podugačkoj listi u Istarskoj županiji ističe se Uljanik TESU sa 103 neplaćena radnika, a potom i Uljanik Strojevi za zavarivanje s 57 zaposlenih. TESU već niz godina ima problema s isplatom plaća, iako Uprava tvrdi da posla ima. Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća izglasana je odluka o sklapanju nagodbe između Grada i TESU-a kojom je 700 tisuća kuna isplaćeno pulskoj tvrtki, no to je tek jednokratno rješenje problema budući da plaće treba isplatiti svaki mjesec.

Država ne štiti

U pulskoj tvrtki Pranjić montaža koja je, osim za radove u građevinarstvu, registrirana za čitav niz djelatnosti, poput izdavačke te prijevoza putnika, plaću ne prima 54 radnika. U pulskom društvu EOL Meccanica registriranom za uvođenje instalacija vode, plina, kanalizacije, grijanja i klimatizacije, čak 40 ljudi ne prima plaću. U marčanskom Plin projektu neisplaćeno je 15 radnika, koliko i u fažanskom Vasianumu, a u vinkuranskom Tutti njih 12.

Među većim hrvatskim neplatišama su DINA Petrokemija Omišalj sa 194 radnika, 3. maj Motori i dizalice sa 188 radnika te 3. maj TIBO s njih 86. Adria čelik iz kaštel Sućurca nije isplatio 184 radnika. U Zadru dvije tvrtke ne isplaćuju značajan broj radnika: tako ih Adria u stečaju nije namirila 139, a Tankerkomerc 104.

Radnici koji rade u poduzećima i obrtima koja ne isplaćuju plaću ne mogu očekivati da će ih država zaštititi, odnosno u njihovo ime pokrenuti kaznene postupke protiv poslodavaca. Neisplata plaća je kazneno djelo, no da bi ono moglo biti procesuirano, sam radnik ili sindikat trebaju pokrenuti postupak. Na to je svim oštećenim radnicima, zaposlenim u tvrtkama i obrtima koje su se našle na listi neisplatitelja plaća, nedavno ukazala i Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa. Dodala je da će Državno odvjetništvo sve prijave procesuirati, ali je sud taj koji će donijeti pravorijek.

Bolja kontrola

Razlog javne objave ovih podataka u Poreznoj upravi objašnjavaju nastojanjem da potaknu poslodavce na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka, kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće, u novcu, na račun i to, ukoliko nije drugačije određeno do petnaestog dana u mjesecu nakon obavljenog rada. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter