Bez placanja za studiranje po programu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Senat Sveucilišta Jurja Dobrile održao je izvanrednu sjednicu na kojoj se izjasnio da ne podržava u potpunosti prijedlog povjerenstva za izradu Zakona o sveucilištima. Prema prijedlogu povjerenstva, uvjet za besplatan semestar je prikupljen broj ECTS bodova u prethodnom semestru. Ostali bi placali školarine ovisno o broju bodova koji im nedostaje, a što zapravo slici na linearni model školarina koji vec postoji na zagrebackom sveucilištu.

- Smatramo da se pravo na studij bez placanja školarina treba odnositi za cijelo vrijeme studiranja predvideno programom studija i zakonskim propisima koji reguliraju studentska prava. Drugim rijecima, ako preddiplomski studij traje tri godine, a student ga prema sadašnjim pravilima treba završiti u cetiri godine smatramo da se tek nakon tog roka može uvesti placanje, kazao je rektor Robert Matijašic.

Senat podržava prijedlog povjerenstva da pravo na studij bez placanja pripada svakome tko je udovoljio uvjetima za upis na sveucilišta, ali traži nadopunu da se to pravo ne bi moglo izgubiti vec za jedan semestar. Rektor je napomenuo da su slicnog stava i ostala sveucilišta u zemlji, izuzev zagrebackog.

Pulski studenti nastavili su s blokadom sveucilišta. No, ocekuje se da bi uskoro mogao biti izglasan pocetak nastave upravo zbog odluke Senata koji ne prihvaca novcanu penalizaciju na temelju ETCS bodova, a s cime se ne slažu ni studenti.


Podijeli: Facebook Twiter