Bez pjesnika i cvrcaka svijet bi bio žalosniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugodna lipanjska vecer, cvrkut mnoštva lastavica, Batistelina šterna, a oko nje - lete verši na sve strane. To je slika s neizostavnog ljetnog kulturnog dogadanja u Istri, susreta cakavskih pjesnika Verši na šterni koji je ove godine doživio svoje šesnaesto izdanje i još jednom unio pjesmu i toplinu na glavni trg svog domacina Vižinade. Svake se godine na natjecaj prijavljuje veliki broj pjesnika iz Istre i ostalih dijelova Hrvatske koji svoje emocije prenose u stihovima na cakavštini, a zadatak je izbornika susreta da odabere one koji ce imati cast kazivati svoje pjesme pred publikom. Ovaj nimalo lak, zadatak ove je godine pripao Zdenki Viškovic-Vukic, ravnateljici Javne ustanove Pula Film Festivala i clanici kulturnog vijeca Grada Pule. Od 177 prijavljenih radova proizašlih iz pera 61 autora, odabrala je 72 pjesme 37 autora razlicitih spolova, godišta i formalnog obrazovanja. Jedna od karakteristika susreta je i to što stihovi odabranih pjesnika ostaju trajno zabilježeni u istoimenoj zbirci koja je postala vrlo tražena uspomena medu ljubiteljima lijepe rijeci.

- Puno sam puta bila izbornica, ali vam mogu reci da kada dobijete ovakav kup pjesma, prestrašite se te siline poezije i poruka i na kraju citanja sve ih uzmete kao da su vaše. Tako je i s ovom knjigom, ona bi sigurno izgledala drugacije da je netko drugi bio izbornik, ali ovo sam ja. Ovo je posebna knjiga, izgleda kao nevestica, vjerujem da su i pjesnici zahvalni što je njihova poezija tiskana u ovako lijepoj knjizi. Hvala vam što pišete poeziju, jer bez pjesnika i bez cvrcaka svijet bi bio puno žalosniji, rekla je u svom obracanju publici i pjesnicima Viškovic-Vukic.

U ovogodišnju su zbirku uvršteni su pjesnici: Marija Banko, Mirjana Bulic-Šaric, Ljerka Car Matutinovic, Janko Crljenica, Nevenka Demark, Mladen Doblanovic, Drago Draguzet, Doris Drandic Vrtacic, Marija Družeta, Davor Dužman, Nevenka Erman, Nada Galant, Živka Kancijanic, Denis Kontošic, Marija Kovac, Nikola Kraljic, Franjo Kuhar, Marija Maretic, Ida Markovic, Vesna Miculinic Prešnjak, Malvina Mileta, Tomislav Milohanic Slavic, Daniel Mohorovic, Suzana Muškovic, Drago Orlic, Katica Petrekovic, Vesna Petric Terzic, Ivan Ivica Pilat, ?ildo Pliško, Milan Rakovac, Roberta Razzi, Marija Ribaric, Remido Sošic, Sandra Stipanov, Nevenka Uljanic, ?ermano Vitasovic i Massimo Vladic. Susret su obogatile i clanice KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela plesom "Zemlje moje Istre".

U toploj i prijateljskoj atmosferi glavnim vižinadskim trgom i ovog su puta odjekivali dijalekti iz raznih krajeva Istre, a svi su pjesnici otvorili dušu i iznijeli svoje misli, osjecaje, sjecanja i šaljive trenutke. Kako je rekla Viškovic-Vukic na predstavljanju zbirke, "Na susretu ne treba biti ni najboljih ni nagrada, kroz ove pjesme svi smo mi isti, iskreni, tu niti ne postoji mogucnost da se natjecemo". Ovogodišnji je susret, za razliku od nekoliko prijašnjih, protekao bez proglašenja najboljih i dodjele nagrada, a svi su pjesnici druženje nastavili u srdacnoj atmosferi u obližnjim Ferencima.


Podijeli: Facebook Twiter