Bez pitke vode 17.000 građana Labinštine

U jutarnju šetnju s bocunom pod miškom
U jutarnju šetnju s bocunom pod miškom

Voda iz slavina, zamućena zbog obilnih kiša, od jučer se ne smije izravno piti, već ju je prethodno potrebno prokuhati, na cijelom području grada Labina, te dijelovima općina Raša i Sv. Nedelja, izvijestili su iz lokalnog Vodovoda. Mjerom koja se još od subote odnosi na Podlabin, Vinež te Kapelicu, sada su zahvaćeni i stari grad, Presika, Kranjci, Gondolići, Breg, Salakovci, Rogočana, Marciljani i Rabac (grad Labin); Raša, Krapan, Kokoti, Sv. Bartol, Knapići, Zartinj, Letajac, Kunj, Barbići (općina Raša); Veli Golji, Mali Golji, Snašići, Marići, Sv. Martin, Šumber, Cere (općina Sv. Nedelja).

To znači da je trenutno između 16 i 17 tisuća građana bez pitke vode, procjenjuju u Vodovodu.

Od 1. do 5. studenoga pala je 191 litra kiše po metru četvornom, što je zamutilo vitalno izvorište Fonte Gaj - Kokoti te Mutvicu u Raškoj dolini. U ugroženom dijelu mreže izmjerena je mutnoća od 4,4 do 7,1 NTU parametra, a najviša dozvoljena vrijednost vode za piće, prema pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti, iznosi 4.

- Ukoliko ne bude znatnijih padalina, vodoopskrba bi se mogla normalizirati krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, kaže direktor  komunalne tvrtke Dino Škopac.

Veli da su u Vodovodu već razmatrali opciju s polumontažnim filtarskim postrojenjem. "Taj uređaj vrijedan preko milijun kuna koristili bismo, međutim, samo ta tri problematična dana u godini. Posljednje ovakvo zamućenje imali smo 2009. u veljači", dodao je Škopac.

Labinjani već četvrti dan prokuhavaju vodu. Pustoše se police s petlitarskim kanticama u trgovačkim centrima, mnogi s bocunima pod miškom odlaze u šetnju opskrbiti se do prvog rezervoara koje je Vodovod osigurao na više punktova u gradu. Želite li u kafiću kavu popratiti vodom, morate izdvojiti koju kunu više za onu flaširanu.

- U zadnje dvije, tri godine već smo se nekoliko puta morali snabdijevati iz cisterni, to nam je počelo biti normalno. Normalo je da se izvori zamute jer nekad nije bilo tako ekstremnih kiša. Ne mogu u Vodovodu sve najedanput napraviti. Makar, istina je da plaćamo skupu vodu, s tim dodacima za bog-te-pitaj-što-sve-ne, pa bi ona trebala biti pitka bez greške, kazao nam je pomalo kontradiktorno, umirovljenik s Katura. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

Lokacije spremnika za građane

Korisnici se mogu opskrbljivati vodom iz spremnika koje je Vodovod za gradska naselja osigurao kraj tržnice (Trg labinskih rudara), na Katurama (kraj poligona autoškole i nasuprot osnovne škole), u naselju Nove zgrade (kod kafića Formula 1), Vinežu (kraj društvenog doma Riko Milevoj), Kapelici (parkiralište Morčaki), starogradskoj ulici Sv. Katarine, Presiki (kod restorana Tina), Rapcu (ispred restorana Zelen Draga). Mještani Raše mogu se, pak, namiriti iz rezervoara na središnjem trgu i tzv. Kampetu. Spremnici su postavljeni i kod društvenih domova u Šumberu te Sv. Martinu.


Podijeli: Facebook Twiter