Bez pedijatra svako cetvrto dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedijatrijskim timovima HZZO ce postupno smanjivati broj pacijenata u iduce tri godine pocevši od 2011. Tako barem stoji u odluci Upravnog vijeca HZZO-a od 8. ožujka. Prema odluci proizlazi da ce se standardni broj malih pacijenata smanjivati za 50 po timu svake godine, cime bi se kroz tri godine postigao standardni broj od 850 mališana u dobi do cetiri godine po lijecniku.

Danas je propisan optimalan broj od tisucu djece po timu, a maksimalno je dopušteno 1.400. No, do sada se govorilo o djeci predškolskog uzrasta, dakle do šest ili sedam, a ne do cetiri godine starosti. Premda su pedijatri školovani za lijecenje djece do 14 godina, danas, prema propisima HZZO-a, školsku djecu moraju uputiti obiteljskom lijecniku.

Zbog premalog broja specijalista u Hrvatskoj oko 25 posto djece nema pedijatra, lijece ih obiteljski lijecnici. Prema podacima Hrvatske lijecnicke komore, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje 85 pedijatara. U isto vrijeme na specijalizaciji za pedijatriju je 55 lijecnika.

Racunica pokazuje da pedijatara naprosto nema dovoljno niti ce ih biti za tri godine. Samo je cetiri posto pedijatara mlade od 39 godina, a 20 posto navršilo je 60 pa nije teško zakljuciti da ce mnogi danas aktivni lijecnici u meduvremenu u zasluženu mirovinu. Tada ce još manje djece biti u skrbi specijalista, što bi trebao biti zlatni standard.

U Puli danas radi pet timova za ukupno 5.500 djece predškolskog uzrasta, koliko gravitira gradu. U prosjeku 1.100 djece po lijecniku premda su djeca rasporedena u nejednakom broju. Danas je to ipak znatno bolje nego prije Nove godine kada su radila samo cetiri tima, a lijecnici su imali i po 400 pacijenata preko norme.

Maksimalan broj koji priznaje HZZO je 1.400 pacijenata po timu. U cijeloj Istarskoj županiji radi deset timova pedijatara, a prema mreži nedostaju još dva. Mreža nije popunjena jer se na natjecaj nitko nije javio.

U realnim okvirima s premalim brojem lijecnika teško da ce se ostvariti standardi koje je zacrtao HZZO, a temelje se na zahtjevima pedijatrijske struke. Hrvatski pedijatri ce ocito i dalje imati manje vremena za svako dijete nego oni iz europskih zemalja.


Podijeli: Facebook Twiter