Bez OIB-a nema penzija za 54.000 umirovljenika

Ilustracija (J. PREKALJ)
Ilustracija (J. PREKALJ)

Bez mirovine za listopad, koja se isplaćuje u studenom, moglo bi ostati gotovo 54 tisuće korisnika hrvatske mirovine s prebivalištem u Hrvatskoj te u inozemstvu, i to zbog činjenice da nadležnim službama nisu dostavili OIB. U proteklih više od godinu dana korisnici mirovina u dva su navrata pisanim putem obaviješteni o tome da trebaju dostaviti podatke koji u sustavu nedostaju.

Dio se tim pozivima odazvao, no dio do danas nije dostavio traženi OIB. Za dio korisnika mirovine služba mirovinskog osiguranja sama je "izvukla" podatak o osobnom identifikacijskom broju, no u nekim slučajevima - a to su upravo umirovljenici za koje je upitna isplata mirovine u studenom za listopad - do traženog podatka nisu mogli doći.

Svi oni koji su se propustili odazvati pozivu da dostave potrebne podatke mogu to učiniti do kraja listopada. A ako OIB ne dostave, mirovina za listopad im neće biti isplaćena.

Po trenutnim podacima s kojima raspolaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, tOIB nije dostavilo 5,4 tisuće umirovljenika na teritoriju Hrvatske, 18 tisuća umirovljenika koji žive u Srbiji i Bosni i Hercegovini te oko 30 tisuća umirovljenika s hrvatskom mirovinom koji žive u ostalim zemljama. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter