Bez nuklearki nema elektricnih automobila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti širom svijeta pozivaju na gašenje postojecih nuklearki, a premda nema naznaka da bi u skorije vrijeme ova ideja mogla biti provedena, sve veci broj zemalja ipak revidira svoje planove o izgradnji novih postrojenja.

Ovaj je pokret najocitiji u Europi, što bi se moglo odraziti na milijun elektricnih automobila koji su se na prometnicama Starog kontinenta trebali naci do 2020.

Naime, ideja je bila ove automobile energetski napajati putem nove mreže nuklearnih elektrana, obzirom na to nema previše smisla upravljati vozilom koje ne emitira CO2, ali se napaja iz prljavih elektrana na fosilna goriva koje ga za proizvodnju elektricne energije emitiraju u tonama.

Osim što ovakva jednadžba nema smisla ona takoder nema ni financijsko uporište jer ce se malo koji potrošac odluciti na kupovinu skupljeg elektricnog automobila ako i cijena elektricne energije poskoci zbog povecane potražnje.

Nažalost, nuklearna energija još uvijek je ekonomski isplativija i postojanija od bilo kojeg drugog izvora, a od vecine njih ujedno je i cišca, te je vec sada je jasno da je buducnost nuklearne energije i elektricnih automobila medusobno povezana.


Podijeli: Facebook Twiter