Bez nezakonitosti u nadzoru telefonskih izlista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je većinom glasova donio zaključak da u aferi nadzora izlista telefonskih brojeva nije bilo nikakve zloporabe ovlasti ni bilo kakvog kršenja zakona, ali su izdvojena mišljenja imali HDZ i HDSSB

"U ovom je izvješću utvrđeno da nije bilo nezakonitosti", rekao je potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP), koji je i pripremio usvojene zaključke.

Nakon za javnost zatvorene sjednice odbora novinarima je izjavio da je u šest zaključaka navedeno da je vjerojatno kako je objava klasificiranih informacija u medijima nanijela štetu provođenju istrage koju je provodilo Ravnateljstvo policije i da treba zakonski bolje urediti područje koje regulira provođenje aktivnosti u Operativno-tehničkom centru (OTC).

To su, kazao je, protokoli između Ravnateljstva policije i OTC-a.

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) u izdvojenom mišljenju je, međutim naveo da je aferom ugrožen ugled Republike Hrvatske, nanesena šteta sustavu nacionalne sigurnosti kao i reputaciji dijela čelnika sigurnosno-obavještajnih službi.

Član odbora Dinko Burić (HDSSB) naveo je pak u svom mišljenju da se iz djelovanja sve tri institucije – Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, OTC-a i Ravnateljstva policije, nameće zaključak kako ni ova vlast, kao ni ona prethodna, nije maknula politiku iz policije i sigurnosno-obavještajnog sustava.

Na sjednici nisu bili članovi Tomislav Karamarko i Milijan Brkić iz HDZ-a te Damir Kajin iz IDS-a, koji su, kako je rekao Tuđman, ispričali svoj nedolazak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter