Bez Mirne ribari mogu potopiti svoje brodove!

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Nedavno proglašen stečaj nad rovinjskom Tvornicom za preradu ribe, osim za 250 Mirninih radnika, unio je veliku zabrinutost i krajnju neizvjesnost među ribare.

- Bez Mirne svi, odnosno velika većina profesionalnih ribara više neće moći raditi. Za Mirnu je vezano 30-ak i više plivarica iz Istre, Rijeke i Krka, i naša je egzistencija danas dovedena u pitanje. Ono što je u čitavoj priči najtragičnije jest činjenica da Mirna danas dobro posluje. Konkretno, u zadnjih godinu i pol ribari su uredno isplaćivani, a naša roba otkupljivana.

U svakom slučaju sigurno je jedno - da smo bez Mirne svi ugroženi, a ono jedino što tražimo i želimo to je da nas puste raditi, kaže nam rovinjski ribar Franco Venier.

Njegovo mišljenje dijeli i Tullio Bosazzi, koji kaže da bez Mirne ribari mogu potopiti svoje brodove.

- Ako se Mirna zatvori i prestane s radom, ribari slobodno mogu potopiti svoje brodove. Od Mirne živi više od tisuću ribara i njihovih obitelji. Ako uzmete u obzir da se u Istri dnevno pojede pet tona ribe, a da ribari imaju dnevni ulov i do 100 tona, onda vam je jasno o čemu govorim, kaže Bosazzi.

Istarski saborski zastupnici zajedno u obranu Mirne

Istarski saborski zastupnici Nansi Tireli, Giovanni Sponza, Silvano Hrelja i Damir Kajin, potpomognuti HDZ-ovcem Ivanom Šukerom, burno su u sabornici raspravili aktualni stečaj rovinjske tvornice Mirna.

Raspravu o Mirni zatražila je laburistica Tireli, a zahtjevu su se priključili klubovi IDS-a, HSU-a, HDZ-a i nezavisni zastupnik Kajin.

- Istrijani jesu pitomi, Istrijani jesu mirni, ali nama je puna kapa svega. Ako netko bude ušao s nekim namjerama prema Mirninim nekretninama, neka jako dobro razmisli jer mi tada pokazujemo i drugu ćud.

Rješenje vidim u dijalogu, da za istim stolom dođemo do dogovora ključnih dionika. Poručujem da je nama u Rovinju dosta onih koji Mirnu vide kao izvor rentanja i u biznisu s nekretninama. Neka takvi maknu prste od Mirne, ponovio je IDS-ov zastupnik i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza u izjavi za naš list. (D. GRAKALIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ, Z. C.)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter