Bez miniranja i kopanja dna teško će biti izgraditi osam molova za jahte

Na Ribarskoj kolibi izgradit će se kongresni centar (M. MIJOŠEK)
Na Ribarskoj kolibi izgradit će se kongresni centar (M. MIJOŠEK)

Područje Ribarske kolibe jedino je u obuhvatu Verudskog kanala koje još nije prostorno-planski sređen. Zato je u tijeku procedura izrade Urbanističkog plana uređenja "Ribarska koliba", a u sklopu toga u prostorijama pulske Komunalne palače održano je i javno izlaganje. Predstavili su ga predstavnici stručnog izrađivača Urbanistica d.o.o., Romana Di Giusto i Mladen Kardum, u suradnji s nositeljem izrade plana, Upravnim odjelom za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu na čelu s pročelnikom Giordanom Škuflićem.

Gradnja kongresnog centra

Pred svega pet zainteresiranih Puljana, predstavnici izrađivača plana istaknuli su da je riječ o 7,3 hektara, od čega 5 hektara otpada na kopneni, a 2 na morski dio. Obalna linija proteže se na 460 metara. Namjena tog dijela, kako su istaknuli, određena je planovima višeg reda, prije svega Prostornim planom Istarske županije, ali i strateškim planovima Prostornim planom i GUP-om grada Pule. Zona je podijeljena na nekoliko cjelina: mješovite stambeno-poslovno javne i društvene namjene koja je zapravo sadašnji dio gdje su izgrađeni objekti, potom zaštitne zelene površine (sadašnja šumica), te morska luka otvorena za javni promet.

Govoreći o izgradnji ona je moguća pa stoga i planirana jedino u dijelu gdje se sada nalaze objekti, u zoni mješovite namjene koja će se stoga nadopuniti. Postojeći objekti mogu se adaptirati, a od novih građevina planiran je kongresni centar i povećanje smještajnih jedinica sa sadašnjih 80 za još 40 jer je maksimalan mogući broj smještajnih jedinica 120.

- Rekonstrukcijom i gradnjom neće se upropastiti ovaj prostor, već će se povećati kvaliteta i standardi. Osim toga, cijeli je plan izrađen na dva već gotova projekta koje smo implementirali. Jedan je za luku otvorenu za javni promet gdje je predviđeno 99 vezova na osam molova, a drugi je projekt dječjeg igrališta koji je također ugrađen u ovo plansko rješenje, navela je Di Giusto.

Istaknula je nadalje da se u zaštitnom zelenom pojasu maksimalno željelo zaštititi zeleni pokrov i u tom dijelu nije dozvoljena nova izgradnja, već rekonstrukcija dvije (od tri) postojeće građevine bivšeg kampa. Ovdje će biti igrališta bez tribina, trim i bike staze, adrenalinski park… Za luku je već izdana lokacijska dozvola i ona predviđa izgradnju osam molova od kojih su četiri namijenjena koncesionaru, a četiri Lučkoj upravi.

Kružni tok u Ulici Verudela

Mladen Kardum je predstavio prometno rješenje i naveo da će se zadržati postojeća mreža danas makadamskih putova koji će se proširiti sa sadašnjih tri metra na dva puta tri metra za dvosmjernu i 4,5 metara za jednosmjernu prometnicu. Rekonstruirao bi se i glavni ulaz na raskrižju s Ulicom Verudela gdje bi bio izgrađen kružni tok, potom bi se dvosmjerna prometnica kroz cijelo područje zahvaćeno UPU-om Ribarska koliba uredila sve do izlaza kod DPU-a Delfin, a izgradila bi se i jedna nova, jednosmjerna prometnica koja bi izlazila na sredini kampa. Pješački koridor, odnosno šetnica, bila bi uz samo more, otvorena i za pješake i bicikliste i spajala bi se, s jedne strane na DPU Bunarina i s druge na DPU Delfin.

Planiran je i veliki parkirališni prostor te nekoliko trgova, lociranih upravo prema nazivima: Ribarski trg (gdje bi ribari iskrcavali ribu, a nalazio bi se prema lučici Delfin), Centralni trg koji bi se protezao od Ulice Verudela do obale, dok bi kod današnjeg igrališta bio Kongresni trg. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter