Bez Mani Gotovac u autorskom timu pulske Glorije

Damir Zlatar Frey i Željka Udovičić Pleština tijekom proba za "Salomu" u INK-u (N. LAZAREVIĆ/Arhiva GI)
Damir Zlatar Frey i Željka Udovičić Pleština tijekom proba za "Salomu" u INK-u (N. LAZAREVIĆ/Arhiva GI)

"Obavještavamo vas da je došlo do promjene u autorskom timu predstave 'Glorija' Ranka Marinkovića u koprodukciji Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula i HNK-a u Varaždinu. Zbog nemogućnosti pravovremenog ishođenja autorskih prava na preradu originalnog teksta 'Glorije' Ranka Marinkovića autorice Mani Gotovac, predstava će se realizirati prema prvotno zamišljenoj ideji. Ulogu dramaturga od jučer je preuzela Željka Udovičić Pleština. To, međutim, neće utjecati na daljnji rad na predstavi, a probe u Puli započinju 4. veljače, kao što je planirano", piše u dopisu koji je danas poslijepodne stigao u našu redakciju s potpisom Gordane Jeromela Kaić, ravnateljice INK-a.

Podsjetimo, riječ je o predstavi koju režira Damir Zlatar Frey, čija je premijera zakazana za početak ožujka u Puli.

Na naše pitanje o čemu se ustvari radi Jeromela Kaić odgovara opet pismeno, ističući da su koproducenti usuglasili izjavu: "Činjenica da se za preradbu Marinkovićeve Glorije, autorice Mani Gotovac, još uvijek ne mogu ishoditi autorska prava neće dovesti u pitanje premijeru predstave te će se predstava raditi prema izvornom tekstu Ranka Marinkovića, za što očekujemo reguliranje autorskih prava s Hrvatskom autorskom agencijom. Premijera će biti početkom ožujka, a o točnom datumu pravovremeno ćemo dati informaciju".

Podsjetimo, "Glorija" Ranka Marinkovića u režiji Damira Zlatara Freyja najavljena je kao prva ovogodišnja premijera INK-a, a probe za predstavu počele su početkom siječnja u Varaždinu.

Radio se tekst "Glorije" koji je preradila Mani Gotovac, koja je uz Zlatara Freya potpisala i dramaturgiju predstave.

Dok nam danas Frey nije bio dostupan za komentare, uz početak rada na predstavi je izjavio: "Kopamo ispod kore i želimo doći ispod kože tijela drame, priče o zločinima koje Crkva provodi nad čovjekom konstantno, bez prestanka i kada od duhovnog hrama pravi cirkus brišući granice između duhovnog hrama i cirkusa. Ovdje nije posrijedi pitanje čovjekove vjere i odnosa čovjeka prema Bogu, ova predstava razotkriva odnose Crkve kao organizacije i čovjeka te čovjeka potrošača i crkvene organizacije koja stoji između Boga i čovjeka. Zanimaju nas sudbine ljudi koji su u tom suodnosu. A kao i uvijek kada se dogodi ljubav, stvari se zakompliciraju i dolaze pod lupu. Upravo gledajući kroz tu lupu ljubavi gledamo naše junake u borbi za svoje ja, za svoju slobodu".

Na istom je tragu bio i tekst Mani Gotovac, koja je uz rad na predstavi zapisala: "Marinkovićeva 'Glorija', u vrijeme autorove obljetnice, može se interpretirati na bezbroj načina. Oslobođena pritisaka svih vrsta ideologija i svih želja da se iste izbjegnu, 'Glorija' danas odzvanja, doslovce zvoni svojom suvremenošću. Njezine motive trenutno obnavlja filozofijska misao Europe. Spomenut ću samo tri: manipulacija ljudskim tijelom, pitanje identiteta, nemogućnost ljubavi u današnjem svijetu".

U predstavi glume Helena Minić i Lana Gojak iz INK-a te glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Robert Plemić, Ivica Pucar, Mijo Pavelko, Jan Kerekeš, Mitja Smiljanić, Zdenko Brlek i Zvonko Zečević.

Željka Udovičić Pleština i Frey surađivali su na brojnim predstavama. Uz ostalo i na "Salomi" iz produkcije INK-a. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter