Bez komentara na peticiju protiv marine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava Tvornica cementa Umag zasad nema komentara na peticiju koju je protiv izgradnje nauticke marine u uvali Pozioi prije nekoliko dana pokrenuo Mjesni odbor Moela. Marina kapaciteta 200 vezova i površine 6,5 hektara trebala bi se graditi unutar tog zaljeva, a u sklopu velebnog turistickog projekta "Terra Istriana", ciji je investitor Tvornica cementa.

- Ne želimo komentirati tu peticiju u ovom trenutku. Naime, procedura donošenja prostorno-planske dokumentacije je pri kraju, sve meritorne institucije odradile su svoj posao, pregledale projekt i takvog ga prihvatile. Prostorni plan Istarske županije, koji je vec godinu dana na snazi, predvida marinu unutar zaljeva, a s time se sada uskladuje i PP Umaga", rekao je predsjednik Uprave Tvornice cementa Edo Ivancic.

Gradani Moele, u cijem ce susjedstvu niknuti to luksuzno turisticko naselje, više su puta javno rekli da se protive marini unutar uvale zbog, kako su istaknuli, zagadenja, jer bi im to zatvorilo dvije javne plaže. Traže da se nade druga lokacija i predlažu da se marina smjesti u kamenolom, gdje je sada veliko jezero, jer je tako bilo vec predvideno u županijskom planu prije izmjena 2007. ili da se izmjesti s vanjske strane gata, u otvoreno more.

U tekstu peticije MO Moela predlaže gradonacelniku i Gradskom vijecu da pokrenu izmjene županijskog PP-a u dijelu koji se odnosi na marinu, trajektnu i nauticku luku. Za razliku od toga, gradani su dali svoju podršku realizaciji ostalih turistickih sadržaja u "Terri Istriani", kao što su hoteli, vile i drugi objekti visoke kategorije.

Od Ivancica smo doznali da je lani u studenom završila javna rasprava ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Umaga, koje su trenutno u fazi dobivanja suglasnosti. Istaknuo je da je gradonacelnik Umaga dobio konacni tekst izmjena PP-a za "Terru Isrianu", koji ga mora zatim, eventualno sa svojim primjedbama, poslati Županiji, ciji ce ga urbanisticki odjel, ako je sve u redu, ponovno poslati u resorno ministarstvo na konacno odobrenje. Tada bi izmijenjen plan morao doci pred gradske vijecnike na konacno usvajanje. Nakon toga odmah ide u javnu raspravu Urbanisticki plan uredenja "Terra Istriana".

Projekt tog turistickog naselja na prostoru bivše cementare, na južnom ulazu u Umag, zamišljen je još prije 20-ak godina, kada je Tvornici cementa pocelo nestajati sirovine za rad. U srpnju 1994. ugašena je pec, a meljava cementa zaustavljena je u svibnju 2005. Tada je službeno stala proizvodnja u tvornici. Cijelo to vrijeme rušeni su objekti, što je konacno dovršeno prije pet godina, kada je uklonjen zadnji - hala sušara.

Buduce luksuzno turisticko naselje prostirat ce se na ukupno 120 hektara na Kravljem rtu (sve zajedno s jezerom Fiandara koje vec postoji, poljoprivrednim dijelom, životinjskim parkom i marinom). Od toga je skoro 15 hektara u vlasništvu Tvornice cementa (na kojem ce se graditi smještajni kapaciteti), a ostalo su državni tereni. Vecina gradevinskog dijela, predviden za hotel s 80-ak soba, vile, parkirnu kucu i druge zgrade, nalazit ce se na 19 hektara. Naselje bi trebalo imati 2.270 postelja i 3,5 kilometara dugu šetnicu. Tvornica cementa posjeduje više koncesija za taj cijeli prostor, odnosno za postojece rudarske zatražit ce se prenamjena. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter