Bez kiše Istri prijete redukcije vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U proteklih deset godina, iz Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga kapaciteta 1.000 litara vode u sekundi, distribuirano je 50 milijuna kubika pitke vode, odnosno oko 25 posto od ukupne isporuke vode Istarskog vodovoda, istaknula je na prigodnoj svecanost u povodu deset obljetnice njegova rada Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda Buzet, firme koja upravlja Postrojenjem.

- Dugotrajna suša ukazuje da u buducnosti moramo još više raditi na strateškom planiranju i osiguravanju dovoljnih rezervi vode, posebno njihovom umrežavanju, ocijenio je dr. sc. Danko Holjevic, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Procelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolovic, ujedno predsjednik Nadzornog odbora VSI-Vodovoda Butoniga naglasio je da je imao cast 1995. godine, s pokojnim Željkom Žudicem, potpisati ugovor o izgradnji Postrojenja te sudjelovati u realiziranju investicije vrijedne 115.000 milijuna eura.

- U tri navrata nastojalo se Butonigu predati Istarskom vodovodu i Vodovodu Pula, no to još nije ucinjeno jer se vlasnici nisu dogovorili koji je najbolji model. O prijedlogu ugovora o diobi imovine Butonige moraju se izjasniti svi osnivaci, opcine i gradovi s podrucja djelovanja Istarskog vodovoda Buzet i Vodovoda Pula, rekao je Antolovic.

Osvrnuo se i na ovogodišnje sušno razdoblje koje je, rekao je, pouka svima da se vodoopskrbom treba baviti svakodnevno i najintenzivnije kada vode ima najviše.

- Zadnjih godina malo smo zanemarili taj segment. Cjevovod Bulaž - Butoniga trebao je profunkcionirati barem godinu dana ranije. Taj je bypass dovršen prije nekoliko dana i sigurno ce dati velik doprinos stabilizaciji vodoopskrbe Istre. Hoce li to biti dostatno, vidjet cemo u ljetnim špicama. Ukoliko ne bude vecih kiša, Istra ce, na žalost, imati redukciju vode kao što je to bilo 1986., 1987. i 1988. godine, ocijenio je Antolovic. (G. CALIC ŠVERKO; snimio Danilo MEMEDOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter