Bez izmjena prostornog plana nema autokampa u Pineti

Županijski plan već  predviđa gradnju kampa u Pineti
Županijski plan već predviđa gradnju kampa u Pineti

Nakon jednoglasne odluke Općinskih vijećnika na sjednici ovog tjedna, fažanska uprava kreće u pete izmjene i dopune prostornog plana Općine. U još jednu promjenu ključnog dokumenta ide se, između ostalog, i zbog usuglašavanja PP-a s aktom višeg reda, odnosno nedavno izmijenjenim Prostornim planom Istarske županije, zbog usklađivanjem grafičkog dijela PP-a s Uredbom o informacijskom sustavu prostornog uređenja te zbog redefiniranja turističkih razvojnih područja, odnosno Pinete. 

Gradio bi se hotel s 1.800 ležaja

Kako je donačelnik Radomir Korać podsjetio vijećnike, u negdašnji je Prostorni plan Istarske županije za područje Pineta, u sastavu nerealiziranog projekta Brijuni rivijera, predviđao gradnju hotela s 1.800 ležaja. Ta je odredba sada u tom planu izmijenjena na način da se omogućuje gradnja i drugačijih smještajnih objekata, ali ne i u općinskom. 

- Općina je, uz sve ono što smo tražili na tom području pa nam nisu prihvatili, tražila i da se područje označi s T1, T2, T3, odnosno da se omoguće i drugačiji sadržaji poput kampa. Župan Valter Flego to je prihvatio i dao na Skupštinu, to je uneseno u županijski PP pa i naš plan moramo usuglasiti s tim, rekao je Korać. 

Prije nepunih mjesec dana Općinskom je vijeću Fažane prezentiran projekt Pineta resort, koji se temelji upravo na konceptu kampa, luksuznog i obiteljskog, a u kojem bi se nalazili čvrsti objekti, odnosno vile. Projekt je, u društvu arhitekta i savjetnika, predstavio Željko Pereković koji je podigao nagrađivani kamp Straško na Pagu. No, prvi korak za realizaciju takvog projekta je da Fažana primjeni u svom PP-u odredbe županijskog plana, a ključno je i da država, kao osnivač Brijuni rivijere, podrži takav Pinetu resort i uvrsti je na listu strateških projekata. 

Plan gotov za otprilike 90 dana

Trenutno na tom području djeluje kamp koji u lokalnoj prostornoplanskoj dokumentaciji zapravo i ne postoji. 

U četvrtim izmjenama općinskog plana bila je predviđeno i donošenje Urbanističkog plana uređenja Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a novim će se promjenama u dokument unijeti odredba da treba izraditi dva zasebna UPU-a. U novom planu potrebno je odrediti i zasebnu zonu odlagališta građevnog otpada uz kamenolom Tamburo, ili Kava kako ga nazivaju.

Novi Prostorni plan Fažane, prema predviđanjima, mogao bi biti gotov za 90-ak dana. (Z. STRAHINJA)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter