Bez isplate ribara nema Mirne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i njegov Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) poceli su akciju spašavanja rovinjske tvornice za preradu ribe Mirna. Naime, i ove se godine nastavlja agonija naše nekad najvece tvornice prerade ribe koja od nekadašnjih 1.600 ima tek 176 radnika, a deseterostruko je smanjena i proizvodnja.

Na tri i pol mjeseca, koliko je lani stajala proizvodnja zbog nedostatka repromaterijala, nadovezale su se ovogodišnje stanke, koje se ponavljaju iz mjeseca u mjesec. Pri kraju su zalihe lani ulovljene ribe, a buduci da su ribari odlucni da ne predaju Mirni srdelu dok im ne plati barem dio prošlogodišnjeg duga, proizvodnja bi ubrzo mogla ponovno stati, ali sada na duže razdoblje.

- Osnovna je zadaca dobro placene Uprave tvornice i vlasnika da osiguraju sirovinu, proizvodnju i prodaju i da time placaju svoje obaveze. Buduci da u tome sve više zakazuju, sastali smo se sa sindikalnom podružnicom i radnickim vijecem kako bismo dogovorili što cemo poduzeti. Naš predstavnik ce s tim upoznati Nadzorni odbor Mirne.

PPDIV ce zatražiti sastanak u Ministarstvu gospodarstva kako bismo mu objasnili situaciju u Mirni i pokušali olabaviti dugogodišnju blokadu od 20 milijuna kuna koju je poduzela Porezna uprava, što umnogome otežava rad tvornice, kaže povjerenik SSSH-a za Istru Slobodan Kapor, koji je s regionalnim povjerenikom PPDIV-a Josipom Šišovicem bio u Mirni.

Sindikalci su se odlucili na akciju nakon što su Uprava i vlasnici dugo vremena obecavali da ce dug prema ribarima i državi platiti prodajom nekretnina koje dugo nisu u funkciji.

Prije dva mjeseca su tako objavili prodaju stare hladnjace u blizini obale u uvali Valdibora, koja na parceli od 1.500 kvadrata ima u sedam etaža gotovo sedam tisuca kvadrata bruto površine, te dio škvera, uz južnu luku s parcelom od 1.650 kvadrata i objektima od 400 kvadrata.

Iako su do roka od 15. travnja pristigle brojne ponude za kupnju tih objekta, Uprava i vlasnici Mirne iz društava nastalih raspadom varaždinske Fima grupe još nisu pozvali ponudace na razgovore.

- Po našim saznanjima, vlasnici još nisu dali suglasnost za prodaju nekretnina za koje je obavljeno javno prikupljanje ponuda. Najavljenom prodajom nekretnina prihod bi išao Mirni, a ne vlasnicima. Sve nam ovo ukazuje na to da vlasnici kupuju vrijeme te se ponašaju spekulativno i da bi Mirnu željeli prodati strateškom partneru u paketu, kako bi time rješavali i svoje probleme.

Ako ne dobijemo prave odgovore na sljedecoj sjednici Nadzornog odbora, poduzet cemo energicnije mjere prema vlasnicima i Upravi društva, zakljucuje Kapor. (A. POKRAJAC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter