Bez inovacija nema razvoja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula predstavljene su inovacije i inovatori nagradeni na medunarodnoj izložbi inovacija Arca 2011, koja se održala sredinom listopada u Zagrebu. Ondje se predstavilo 128 izlagaca s više od 250 inovacija iz Hrvatske i svijeta, a šest istarskih inovatora kuci se vratilo s tri zlatne, jednom srebrnom i broncanom plaketom te dvije posebne nagrade.

Zlatne plakete
dobili su Ratko Antic iz Labina za fasadni okvir za montažu prozora, Maja Ploh iz Medulina za "The Blue Dolphin- medijsku terapiju" te Branimir Ružojcic iz Pule za elektromotor s permanentnim magnetima namijenjen pogonu manjih plovila.

Srebrnu plaketu
dobili su Marcelo Maric i Zoran Cernja iz Kanfanara za uredaj za bežicno ukljucivanje i iskljucivanje razlicitih aparata i uredaja "Interface 4+4", dok je broncanu plaketu dobio Nedžad Devovic iz Pule za postupak i uredaj za relaksaciju, opuštanje i poboljšanje opceg stanja zdravlja.

Devovic je dobio i posebnu nagradu IFIA (Medunarodna federacija nacionalnih inovatorskih organizacija). Ploh je takoder dobila posebnu nagradu Prvog instituta inovatora i istraživaca u Islamskoj Republici Iran.

Posebno odlicje IFIA-a "Medunarodni vitez inovatorstva" dodijeljeno je tajniku Saveza udruga inovatora Istarske županije ?aniju Pincanu, i to za njegovo 30-godišnje neprekidno djelovanje na poticanju inovatorstva.

- Bez inovacija nema razvoja. Vjerujem da ce se u buducnosti pronaci više sredstava za inovacije na državnoj razini te da ce se ustrojiti sustav koji ce brinuti iskljucivo o inovatorstvu. Do tada, važno je ustrajati i raditi na prezentacijama i izložbama te se pojavljivati na sajmovima, rekla je na jucerašnjoj konferenciji za novinare predsjednica HGK-a - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetic upucujuci cestitke nagradenim inovatorima. Cestitkama se prikljucio i županijski procelnik za gospodarstvo Alen Damjanic, istaknuvši da ce i dalje pomagati istarskim inovatorima.

- Istra ima potencijala, ljude samo treba usmjeriti i pomoci im. Inovatorstvo je težak posao jer nemamo razradeni sustav i agencije koje ce dolaziti do potrebnih sredstava, rekao je predsjednik SUIIŽ-a Slobodan Buršic, apelirajuci na sve nadležne da se pokuša naci nacin za povratak izložbi mladih inovatora. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter