Bez incidenata i intervencija u Savudrijskoj vali

Bilo što roza treba zgrabiti jer će se još dugo nositi
Bilo što roza treba zgrabiti jer će se još dugo nositi

Jutros oko 6.30 sati tri hrvatske ribarice isplovile su iz savudrijske luke na područje Savudrijske vale koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, no kako saznajemo od ribara, koji su odradili uobičajeni posao, digli mreže te se vratili oko 9 sati u matičnu luku, nije bilo nikakvih incidenata.

Za danas je Slovenija najavila početak jednostrane provedbe arbitražne odluke o graničnom sporu, a kako saznajemo na terenu, na spornom području je i danas bilo plovilo slovenske policije, no jutros su savudrijske ribare dočekali i slovenski ribarski inspektori.

Razgovarali smo sa savudrijskim ribarom Eciom Kocijančićem, koji se iz ribarenja vratio nešto prije 9 sati:

- Danas nismo imali nikakvih problema na moru, svaka ribarica imala je pratnju po jednog policijskog broda, stoga nismo bili zabrinuti. Slovenska policija je prišla svojim plovilom do nas, no nisu nas upozoravali niti reagirali na ikoji način. No, bila je tu i ribarska inspekcija te je moguće da dobijemo kaznu koja bi nam mogla stići poštom. To ne bi bilo prvi put da nas na taj način kažnjavaju - naime, prije četiri godine sam isto tako dobio kaznu poštom, u iznosu od tisuću eura, i imao sam zabranu ulaska u Sloveniju godinu dana. Trenutno nema ribe, tako da stajemo s ribarenjem u području koje zahvaća arbitraža, kaže Kocijančić.

Načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac također nam je potvrdio da su tri hrvatske ribarske brodice imale u pratnji policijski patrolni čamac.

- Slovenska policija i ribarska inspekcija su uplovili u hrvatske teritorijalne vode te smo im izdali upozorenje, nakon čega su oni napustili to područje. Prema viđenom, makar je slovenska Vlada najavila da će novčano kažnjavati one koji prijeđu granicu, nije bilo nikakvog kažnjavanja, navodi Kozlevac.

Ne jenjava medijska pozornost koju izaziva arbitražni spor u Savudrijskoj vali, tako da su i danas ribare dočekali brojni novinari u luci u Savudriji. Razgovarali smo s više ribara, a po povratku jedne brodice koja nije bila na tom području i na pitanje gdje su ribarili, savudrijski ribari su nam rekli "na moru". "Naš posao je na moru, i čim isploviš na more, ti si istovremeno u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Jasno da postoje državne granice, no mi, koji živimo od mora, razmišljamo gdje je riba i gdje da je ulovimo, i ribarimo jednako kao što smo to radili svih ovih godina", kažu savudrijski ribari. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter