Bez hrvatskog filma, po obicaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset i drugo izdanje Trieste Film Festivala otvoreno je u cetvrtak projekcijom filma Danisa Tanovica "Cirkus Columbia" pred mnogobrojnom publikom, koja je imala priliku susresti se s redateljem, autorom kultnog filma "Nicija zemlja", nagradenog Oscarom.

Po obicaju, ni ove godine u službenoj konkurenciji dugometražnih filmova ovog festivala nema hrvatskog predstavnika. Lijepu našu predstavlja samo Zvonimir Juric s filmom "Žuti mjesec" u konkurenciji kratkometražnih uradaka, dok cemo u konkurenciji dokumentaraca vidjeti hrvatsko-švicarsku koprodukciju "Miramare" Michaele Muller.

Hrvata na festivalu u glavnom programu nema, ocito organizatori smatraju da Hrvatska vec dugo nije proizvela dobar film. Moguca je dakako i druga varijanta - da zbog nekih filmu stranih razloga hrvatska kinematografija nije zanimljiva festivalu koji je roden da bi se na Zapadu promovirala kinematografija europskog Istoka, a taj se Istok (što je bitno) poklapa s nekadašnjom politickom i ideološkom granicom. U biti, stjece se opceniti dojam da je Hrvatska nekako preblizu Zapadu i predaleko od Istoka, negdje je u sredini, niti je egzoticna, niti je neposredni susjed, poput Slovenije.



Na festivalu, koji ce potrajati do 26. sijecnja, Tanovicev "Cirkus Columbia" nije u službenoj konkurenciji, vec je u programu specijalnih dogadanja, medu koje valja ubrojiti i gostovanje Rade Šerbedžije, koji ce u utorak u Trstu predstaviti talijansko izdanje svoje autobiografske knjige "Do posljednjeg daha". Predstavljanje knjige održat ce se u prostorijama knjižare Feltrinelli u Ulici Mazzini 39, s pocetkom u 17.30 sati.

Glavnu nagradu za dugometražni film uzet ce jedan od osam filmova uvrštenih u službenu konkurenciju, a ovogodišnja novost je da ce se ta nagrada dodijeliti na temelju glasanja publike, dok je dosad o njoj odlucivao strucni žiri. Evo popisa tih filmova:

"Aurora" (Rumunjska, redatelj Cristi Puiu), "Besa" (Srbija, redatelj Srdan Karanovic), "If I want to whistle, I whistle" (Rumunjska, redatelj Florin Serban), "Kawasaki's rose" (Ceška, redatelj Jan Hrebejk), "Sickness of youth" (Njemacka, redatelj Dieter Berner), "Adrien Pal" (Madarska, redatelj Agnes Kocsis), "Tender son - The Frankenstein project" (Madarska, redatelj Kornel Mundruczo) i "Tilva Roš" (Srbija, redatelj Nikola Ležaic).


Podijeli: Facebook Twiter