Bez dopunskog 100 kuna skuplje bolničko liječenje

Bolničko liječenje poskupit će za oko 80 kuna za kirurške, a 110 kuna za nekirurške bolesti (N. LAZAREVIĆ)
Bolničko liječenje poskupit će za oko 80 kuna za kirurške, a 110 kuna za nekirurške bolesti (N. LAZAREVIĆ)

Odluka HZZO-a da ujednači cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve kategorije građana na 70 kuna mjesečno, velikoj većini umirovljenika donijela je 20 kuna veći trošak, ali je većini zaposlenih to gotovo prepolovilo cijenu police. Na pitanje koliko se ovim potezom, isprovociranim sve brojnijom konkurencijom na tržištu, smanjio priliv novca za javno zdravstvo, u HZZO-u nas uvjeravaju da su rezultati pozitivni.

U Hrvatskoj je sklopljeno 2,5 milijuna polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, a prema podacima Područne službe HZZO-a u Pazinu, na istarske je građane naslovljeno njih 103 tisuće, od čega 27.925 polica ide na teret državnog proračuna, a 75.101 na plaćanje.

Od 1. listopada, kada je uvedena univerzalna cijena ove police, pa do isteka prošle godine na istarskom je području ugovoreno 5.764 novih polica dopunskog osiguranja HZZO-a, od čega ih je 2.783 na teret državnog proračuna.

Za građane koji ne plaćaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja poskupljenja participacija za dijagnostičke i terapijske postupke neće biti, međutim, porast će cijena bolničkog liječenja.

Bolnička liječenja kod kojih je participacija manja od 2.000 kuna, prosječno će porasti oko 100 kuna, i to 80 kuna kod kirurških, a 110 kuna kod nekirurških bolesti. Osiguranim osobama koje su dopunski osigurane, troškove sudjelovanja snosi njihovo dopunsko zdravstveno osiguranje, naglašavaju u HZZO-u. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter