Bez decentralizacije nema napretka ni rasta

KonferencijaIDS-a i ALDE Stranke u Poreču (M. MIJOŠEK)
KonferencijaIDS-a i ALDE Stranke u Poreču (M. MIJOŠEK)

Danas je u porečkom Obrtničkom domu održana šesta konferencija u organizaciji Istarskog demokratskog sabora i ALDE Stranke – Saveza liberala i demokrata za Europu, na temu "Decentralizacijom do kvalitetnije javne uprave". Čelništvo IDS-a okupilo se nedugo nakon uvjerljive izborne pobjede u kojoj je decentralizacija dominirala u izbornom programu koji su istarski birači debelo honorirali.

No stranka je prisiljena trpjeti situaciju političke krize s nejasnim i neizvjesnim epilogom u kojoj pojedini pregovarači, poput Mostove zastupnice Ines Linić Strenja, zastupaju hrvatsku budućnost u kojoj će se: "zemljom upravljati iz četiri centra". Župan Valter Flego istaknuo je da je takvo viđenje reforme državnog ustroja neprihvatljivo jer razara temelje postojanja IDS-a i pobija povijesne i kulturne utemeljenosti Istarske županije, odnosno regije u europskom smislu riječi. "Nismo izgubili strast i entuzijazam, u 25 godina rada decentralizacija ostaje ključni argument rasta i razvoja za nas kao i za cijelu Hrvatsku" rekao je Tulio Demetlika.

"Bili bismo najsretniji kada bi reformom Istra preuzela 25 posto poreznih prihoda; taj postotak namijenjen jedinicama lokalne samouprave je i platforma suradnje stranaka hrvatskog lijevog centra", istaknuo je župan Valter Flego koji je uvjeren da bez decentralizacije nema izlaza iz krize.

"Mi smo daleko dogurali, ali ono što me danas brine je kako dalje? Bez prenošenja više ovlasti na lokalnoj razini nema napretka", rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. Tullio Demetlika i Valter Drandić podsjetili su da je srž problema u raspolaganju sredstvima iz sustava PDV-a.

Gradonačelnici koji su sudjelovali u diskusiji istaknuli su da je zabrinjavajuće propadanje društvene imovine, zemlje i nekretnina koje su u državnom vlasništvu. Vodi se stalna borba s državnim tijelima, projekti čekaju od tri do pet godina na realizaciju, troši se energija za uvjeravanje i pridobivanje povjerenja, a sve bi jednostavno teklo kada bi jedinice lokalne samouprave preuzele dio ovlasti.

"Ipak, decentralizacija nije sama po sebi bolja od centralizacije, ona mora biti nečim ispunjena, a to nešto je povećanje kvalitete upravljanja, jačanje uloge udruga civilnog društva, smanjenje utjecaja političkih stranaka, povećanje nivoa demokratskog komuniciranja što znači smanjenje korupcije, da nam se ne događa da lokalni moćnik sebi javnim novcima postavi asfalt do ulaza u novootvoreni kafić", slikovito se izrazio Emil Soldatić. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter