Bez civilnog društva nema demokratizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na otvorenju manifestacije Dani udruga koju organizira Vladin Ured za udruge u suradnji s TACSO-uredom tehnicke pomoci i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, okupilo se stotinjak predstavnika civilnog sektora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Srbije i Turske.

Cilje ovogodišnje manifestacije, koja se prvi put organizira u Istri, je oblikovati prijedloge i viziju razvoja civilnog društva u Hrvatskoj koji ce pridonijeti nacrtu prijedloga Nacionalne strategije i akcijskog plana za razdoblje od 2012. do 2016. godine.

Sudionicima se obratila izaslanica predsjednika Republike Zrinka Vrabec Mojzeš naglasivši da su civilne udruge od presudne važnosti u procesu demokratizacije ali i u vremenima raslojavanja društva na bogate i siromašne te komercijalizacije medija.

- Ljudska prava, poštovanje razlicitosti, ravnopravnost spolova samo su neke od vrijednosti koje promicu udruge, a ocekujemo da ce nakon što Hrvatska postane clanicom Europske unije, njihov znacaj biti još veci i da ce koristiti znacajna sredstva iz europskih fondova, rekla je Vrabec Mojzeš.

Ataše za ljudska prava, manjine, razminiravanje i civilno društvo Delegacije Europske unije Erol Akdag istaknuo je važnost civilnog sektora u posljednjoj fazi približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Rekao je da su udruge "obicnim birokratima" itekako bitne jer od njih iz prve ruke dobivaju izvješca, mišljenja i preporuke o stanju na terenu i onome što treba mijenjati.

- Cinjenica je da danas troje ljudi može formirati udrugu koja potom traži sredstva od lokalne uprave. Mi ih nemamo pravo odbiti, ali svakako moramo imati utvrdene kriterije prema kojima cemo odrediti kojim udrugama sredstva treba dodijeliti, naglasio je župan Ivan Jakovcic.

Tijekom manifestacije sudionici ce raditi u skladu sa suvremenom metodom otvorenog prostora koja omogucuje grupno promišljanje kompleksnih tema i postizanje rezultata u relativno kratkom vremenu. U planu je i obilježavanje Europske godine volontiranja 2011. cime se Republika Hrvatska pridružuje državama Europske unije. (D. BAŠIC-PALKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter