Bez blagdana nema ni turista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako se ponove prošlogodišnji svibanjski turisticki rezultati, Istra bi bila prezadovoljna. Medutim, tome se gotovo ne treba ni nadati s obzirom na to da je svibanj bez obzira na prelijepo, pa cak i ljetno vrijeme, jednostavno bio mjesec bez velikih kršcanskih blagdana. A ipak, ruku na srce, oni su još uvijek glavni motivator dolaska veceg broja turista u predsezonsko vrijeme na Jadran.

Mnogi se ipak potajno nadaju da ce Istra završiti svibanj na prošlogodišnjoj razini, što bi znacilo, kako primjerice najavljuje poznati njemacki turisticki djelatnik Selimir Ognjenovic, da ce citava godina završiti u plusu od sedam do deset posto, prije svega zahvaljujuci dobrom pocetku godine, odnosno Uskrsu, dobrim najavama za lipanj, a posebno optimisticnima za špicu i posezonu.

Istarski hotelijeri su bez obzira na nešto slabiji svibanj zadovoljni dosadašnjim tijekom predsezone, upravo zahvaljujuci Uskrsu, kada su ostvarili poraste i do dvadeset posto u odnosu na lani. Ipak, gotovo nitko nije htio reci što to znaci u podacima koliko je bolji ili lošiji pocetak turisticke 2011.

Iz rovinjske Maistre takoder kažu da ce im svibanj biti nešto slabiji nego lani, a da im je Uskrs bio fenomenalan. Isticu da su osim tog najveceg kršcanskog blagdana znacajan motiv za dolazak gostiju u predsezoni bila i brojna dogadanja kao što su Microsoft Windays koji je okupio više od 1.500 sudionika, koncerti u sklopu Avantgarde Jazz Festivala i razna sportska dogadanja.

- Ostvarena nocenja u Plavoj laguni u dosadašnjem dijelu godine uglavnom su u skladu s našim ocekivanjima. Isto možemo reci i za stanje odnosno kretanje bukinga za ostatak turisticke sezone. Sukladno tome, prvenstveno zbog znatno boljih rezultata tijekom uskrsnih blagdana i naš ostvareni fizicki promet za prva cetiri mjeseca bilježi porast u odnosu na prošlogodišnje rezultate za 10 posto, dok ce rezultati svibnja biti lošiji nego prethodne godine za isto toliko, veli nam Dean Matoševic iz porecke tvrtke Plava laguna. (B. BAN)

Nema straha za seoski turizam

Za istarski seoski turizam nema straha, barem prema rijecima Roberta Bacca iz konzorcija Ruralis. Kaže da je dosadašnji dio turisticke 2011. godine bio za taj segment turizma uspješan. Medutim, njegov optimizam, barem što se tice turistickog prometa do sada, opovrgavaju statistike Turisticke zajednice središnje Istre. - Od pocetka godine do sada imamo pet posto više dolazaka, ali 10 posto manje nocenja. Peti mjesec je katastrofalan. Medutim, taj ce se rezultat sigurno popraviti i nadmašit cemo prošlu godinu jer imamo više kapaciteta, a i najave su odlicne, rekao je Radenko Slokovic, direktor tog TZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter