Bez 119. Pula i Istra danas ne bi bile iste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanom akademijom u prepunom Domu hrvatskih branitelja proslavljena je u petak navecer jubilarna 20. obljetnica formiranja 119. brigade Hrvatske vojske.

Svecanost je otvorio bojnik Roberto Fabris, predsjednik Kluba 119. brigade i njen posljednji zapovjednik. U svom se emotivnom govoru prisjetio svih suboraca koji su svoje živote ugradili u "naše pobjede", a sve da bi se Pula i Istra sacuvale od razaranja i Hrvatskoj donio mir.

Govoreci o ratnom putu brigade, prisjetio se da je ona najprije imala za zadacu razminiravanje preuzetih vojnih objekata JNA, a zatim je ratovala na podrucju cijele Hrvatske, s posebnim naglaskom na licko ratište. Prisjetio se i velicanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj su sudjelovali pripadnici 119. brigade.

Uz rijeci da je kroz brigadu tijekom ratnih godina prošlo više od šest i pol tisuca ljudi, posebno se zahvalio njenim zapovjednicima te naglasio da ništa manje nije važan svaki anoniman pripadnik brigade, bez kojih Pula i Istra danas ne bi bile iste.

Okupljenima se obratio i pulski gradonacelnik Boris Miletic rijecima da datum osnivanja 119. brigade, 7. rujna, nije važna obljetnica samo za Pulu i Istru, vec i za cijelu Hrvatsku. Prisjecajuci se da je tih ratnih godina bio tek srednjoškolac, od srca se zahvalio svima koji su, kako je naveo, osigurali da mi i naša djeca slobodno živimo. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter