Betlehemsko svjetlo u Puli

Betlehemsko svjetlo na putu u gradsku palaču (M. ANGELINI)
Betlehemsko svjetlo na putu u gradsku palaču (M. ANGELINI)

Simbol ljubavi i mira, Betlehemsko svjetlo stiglo je u Pulu. Iz ruku članova pulskog odreda izviđača Istre i Uljanika Nina Lalića i Marina Brkljače preuzeo ga pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić.

- Sretan sam što je Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu. Putovalo je 14 dana. U gradskoj palači bit će do Badnjaka gdje će građani moći zapaliti svoje svijeće, rekao je Lukšić i dodao da ga veseli što je to tradicija koja se ne gasi i koja će se nastaviti. Tradicija je također da se na Portarati nakon dolaska Betlehemskog svjetla zapali logorska vatra u blizini velike božićne jelke, no kako su nas izvijestili izviđači, vremenske prilike nisu bile pogodne stoga se od toga odustalo. U rukama malih izviđača, Svjetlo iz Špilje rođenja Isusovog zatim je odneseno u komunalnu palaču gdje će biti izloženo do 24. prosinca kada će se premjestiti u pulsku katedralu.

Dok bude izloženo u gradskoj palači, građani će od 8 do 21 sat moći zapaliti svoje svijeće na plamenu Svjetla i odnijeti ih kućama, unoseći ljubav i mir u svoje domove. Betlehemsko svjetlo simbol je mira i ljubavi, simbolizira dolazak Isusa i pali se dva tjedna prije Božića. Pali se na mjestu Isusova rođenja te se potom preko milijuna svjećica prenosi vjernicima diljem svijeta. Središnji događaj dočeka Betlehemskog svjetla je u Beču gdje su ga i ove godine dočekali hrvatski izviđači, odnosno Odred izviđača Istre koji ga je potom donio u Pulu. Inače, Betlehemsko svjetlo je u Hrvatsku prvi put iz Beča donio ondašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić i od 1992. godine donose ga isključivo izviđači Saveza Hrvatske. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter