Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu


Simbol ljubavi i mira - Betlehemsko svjetlo danas je tradicionalno stiglo u pulsku komunalnu palaču. Svjetlo je preuzeo gradonačelnik Boris Miletić, i to od članova izviđača OIP-a "Uljanik" koji ga već godinama donose u Pulu. Na svečanosti preuzimanja simbola ljubavi i mira prisustvovala su još dva odreda izviđača "Istra" i "Tino Lorenzetto" iz Rovinja. Miletić se zahvalio svima koji gaje tradiciju u gradu te zaželio svako dobro u daljnjem djelovanju. Djeci je potom darovao poklon-košaru punu slatkiša.

Betlehemsko svjetlo mira bit će izloženo u predvorju gradske palače sve do Badnjaka, kada će biti preneseno u pulsku katedralu gdje će građani moći doći zapaliti svijeće i prenijeti blagoslovljeni plamen u svoje domove. Ta tradicija korijene vuče iz 1986. godine, kada je Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku prvi put doneseno iz Beča, a donio ga je ondašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić.

Tradicija nalaže da se svake godine u tjednu prije Božića, predstavnici europskih izviđačkih organizacija zapute u Betlehem i u Spilji rođenja zapale svjetlo koje potom odnose u svoje države. (N. SOFTIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter