Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Betlehemsko svjetlo u srijedu je obasjalo i pulsku Portaratu, gdje ga je iz ruku clanova Odreda izvidaca Istra iz Pule primio gradonacelnik Boris Miletic. Urucili su ga Brigita Cukon, Eni Krivicic i Luka Gembec, a on im je zahvalio što njeguju ovu tradiciju, podsjetivši da je ovo svjetlo poruka mira svim gradanima, te je uz pomoc izvidaca njime zapalio logorsku vatri i mali plamen u blizini velike božicne jelke.

Ta vatra došla je iz dalekog Betlehema, iz Špilje rodenja Isusovog. Do 24. prosinca svjetiljka sa Svjetlom ce biti izložena u Gradskoj palaci, nakon cega ce se premjestiti u pulsku Katedralu. U Gradskoj palaci gradani ce moci zapaliti svoje svijece i odnijeti taj plamen kucama, svaki dan od 8 do 22 sata.

Na trgu pored Zlatnih vrata druženje je u srijedu nastavljeno uz logorsku vatru, pjesmu iz zvucnika i sardele koje su izvidaci ispekli.

Tradicija širenja Betlehemskog svjetla traje od 1986. Tada je na Božicnu vecer u emisiji "Svjetlo u mraku" na austrijskoj televiziji voditeljica, kako bi zahvalila ljudima koji pomažu jedni drugima, odlucila darovati im svjetiljke umjesto poklona. U Hrvatsku je prvi put to svjetlo doneseno 1991. Ono je simbol Božica i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa cijim je rodenjem bio obecan mir svim ljudima dobre volje. Betlehemsko svjetlo pali se dva tjedna prije Božica i s mjesta Isusova rodenja biva preneseno milijunima vjernika.

Središnja ceremonija doceka Svjetla održala se u subotu u Becu, uz prisutnost delegacije Saveza izvidaca Hrvatske koju je predvodio Boris Miloševic, a dan kasnije stiglo je i u zagrebacku katedralu, da bi ga u Pulu donijeli clanovi Odreda izvidaca Istra. Ovaj je odred osnovan tocno prije 20 godina, 14. prosinca, i jedan je od deset najaktivnijih odreda u Hrvatskoj. (M. RADIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter