Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Betlehemsko svjetlo u srijedu su na pulskom trgu Portarata gradonacelniku Borisu Mileticu predali clanovi Saveza izvidaca Pule, odnosno njegovi najmladi clanovi - poletarci Nadia Švraka i Nino Baliban, nastavivši tako dugogodišnju tradiciju širenja mira i ljubavi koje svjetlo predstavlja.

- Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku je 1992. godine prvi put donio Franjo Greguric, ondašnji predsjednik Vlade, a od tada to cine clanovi Saveza izvidaca Hrvatske, kazao je Boris Miloševic, starješina Odreda izvidaca "Istra", u sastavu Saveza izvidaca Hrvatske. Svjetlo ce se do Badnjaka, kada ce biti odneseno u pulsku katedralu, nalaziti na ulazu u komunalnu palacu, kamo gradani mogu doci zapaliti svijecu i odnijeti taj simbolicni plamen i u svoje domove.

Svake se godine prije Božica jedno dijete iz Austrije zaputi u Betlehem i zapali svjetlo u Spilji rodenja. Ono se potom donosi u austrijsku prijestolnicu Bec gdje se okupe predstavnici europskih skautskih organizacija i zapale svoj fenjer te ga odnose u svoje države. Ovaj simbolicni plamen istarski su izvidaci u nedjelju preuzeli u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter