Betlehem i Rim pripremaju se za Božić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo slavit će u utorak u Rimu svoju prvu polnoćku kao poglavar Katoličke crkve, a za proslavu Božića uvelike se priprema i Betlehem unatoč ratovima i nasilju u regiji.

Na Trgu svetog Petra u Rimu očekuje se kao i obično veliko mnoštvo, devet i pol mjeseci nakon izbora argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglija za Papu.

Velika svečana misa polnoćka, kojom se slavi rođenje Isusovo, održat će se i u Betlehemu u Svetoj zemlji. Latinski patrijarh Jeruzalema Fuad Twal, najviši rimokatolički autoritet u Svetoj zemlji, svečano je ušao u Betlehem nešto prije 15 sati po mjesnom vremenu.

Od ponoći će predvoditi veliku božićnu misu u katoličkoj crkvi sv. Katarine, u blizini Bazilike rođenja Isusova, u nazočnosti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i šefice europske diplomacije Catherine Ashton, koja je doputovala u privatni posjet.

Božićni ugođaj pokvarile su ipak neuslišane nade uslijed nastavka izravnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca potkraj srpnja nakon trogodišnjeg prekida.

"Iako pozornost svjetske javnosti nije više na Svetoj zemlji nego je usredotočena na dramu u Siriji, treba istaknuti da je izraelsko-palestinski sukob i dalje od velike važnosti u regiji i da je velika zapreka stabilnosti na Bliskom istoku", kazao je u božićnoj poruci patrijarh Twal (73), istaknuvši da je nastavak izraelske kolonizacije palestinskih područja glavna zapreka mirovnim naporima.

Svetu zemlju u svibnju bi trebao posjetiti papa Franjo, no to još nije službeno objavljeno.

Božić će se svečano proslaviti i na Filipinima koje je nedavno poharao razorni tajfun Haiyan, unatoč velikom broju mrtvih i razaranjima. (Hina/AFP)
 

 


Podijeli: Facebook Twiter