Betakarotenom protiv akni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koja je veza izmedu betakarotena i akni? Saznajte kako se ove dvije pojave nadopunjuju i sklopite savez u borbi protiv akni!

Betakaroten je biljni pigment koji vocu i povrcu daje specificnu žutu i narancastu boju. Kada pojedemo namirnice koje ga sadrže, naše ga tijelo pretvori u retinol - vrstu dragocjenog vitamina A koji je neophodan za zdravlje i ljepotu kože.

Osim što pomaže u zaštiti od štetnih UV zraka, betakaroten osigurava ravnomjerno tamnjenje kože, skracuje vrijeme potrebno za postizanje preplanulog tena i pomaže u prevenciji alergijske reakcije na sunce. Betakaroten omogucuje i da dulje vrijeme uživate u preplanuloj boji svoje kože.

Veza izmedu betakarotena i akni leži u retinolu, koji se koristi u lijekovima za tretiranje akni. Kreme koje se topijski nanose na problematicno podrucje lice, vrata i dekoltea pomažu sprijeciti zatvaranje pora, a ujedno djeluju kao piling - uklanjaju površinski sloj mrtvih stanica koje smetaju koži. S druge strane, kreme s retinolom imaju svoje nuspojave - osjetljivost na sunceve zrake, crvenilo i isušenu kožu koja je sklona ljuskanju.

Nažalost, akne se ne mogu riješiti preko noci. Slijedite pravila uravnotežene prehrane i vodite brigu o svojoj koži.

Što jesti za ove dobrobiti? Betakaroten se krije u vocu i povrcu žute i narancaste boje, ali i tamnozelene boje (mrkva, dinja, kruška, jabuka, špinat, blitva). Ako pak niste preveliki ljubitelj voce i povrca, predlažemo dodatke prehrani.

Konzumacija betakarotena pokazala je snažnu povezanost sa smanjenjem rizika od karcinoma, pogotovo raka pluca. Nedavno je britansko istraživanje pokazalo kako povecanje unosa betakarotena od 1,7 do 2,7 mg dnevno u znacajnoj mjeri snižava vjerojatnost od raka pluca za više od 40 posto. Mrkve u prosjeku sadrže oko tri mg betakarotena. Osim toga, svakodnevna konzumacija mrkvica bogatih vlaknima snižava rizik od raka debelog crijeva za oko 24 posto.

Ordinacija.hr

 

 


Podijeli: Facebook Twiter