"Best of": U Puli sve najbolje od dosadašnjih Visualia

Lords Of Lighting oduševili su posjetitelje Visualie prije tri godine (Neven LAZAREVIĆ)
Lords Of Lighting oduševili su posjetitelje Visualie prije tri godine (Neven LAZAREVIĆ)

Ovogodišnja peta, jubilarna, Visualia - pulski Festival svjetla, održat će se od 21. do 23. rujna, prezentirali su organizatori festivala na današnjoj konferenciji za novinare. Direktor Visualije Marko Bolković i 3D umjetnik Siniša Jean Sambolec, koji je predstavio novi vizualni identitet pulskog Festivala svjetla, te gradonačelnik Boris Miletić i direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj, zajednički su kao razloge prebacivanja termina sa svibnja na rujan naveli da u rujnu noć počinje ranije pa je moguće projekcije i instalacije započeti ranije, što će posebno pogodovati djeci i roditeljima, koji više neće trebati ostajati budni do kasno u noć.

Sredstva stižu na ljeto

- Osim toga, sredstva koja pristižu za festival, primjerice iz Europskih fondova kao prošle godine, pristižu u svibnju, kao i sredstva Hrvatske turističke zajednice, a i prihodi Turističke zajednice Pula pojačavaju se u lipnju, pa se do rujna može kvalitetno zaokružiti financijska konstrukcija, rekla je Cinkopan Korotaj i istaknula da su najveća snaga pulskog festivala domaće kreativne snage, koje nakon Visualije, Pulu prezentiraju po cijelom svijetu.

Visualia Festival je prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji ulazi u svoju petu godinu postojanja kada će prezentirati ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti te drugačiju vrstu inovativnosti. Kako je istaknuo gradonačelnik Miletić, Visualia je iznova brendirala Pulu i sigurno je da će iznova privući građane, djecu i goste u grad van špice turističke sezone, bez obzira je li riječ o svibnju ili rujnu.

- Vjerujem da će za naše najmlađe i njihove roditelje biti bolje u rujnu zbog ranijeg početka noći. Visualia ima punu podršku Grada Pule i vjerujem da ćemo u rujnu prisustvovati novim ushićenjima i doživljajima jer Visualia je festival od neprocjenjive vrijednosti za Pulu, rekao je Miletić.

Bolković je, pak, otkrio da će se prvi mali jubilej festivala obilježiti, osim s novim instalacijama i suradnjom sa svjetskim umjetnicima, s "best of" verzijom svih dosadašnjih Visualia. Usto će u Puli, prođe li projekt Visualije na ovogodišnjem EU natječaju, gostovati i umjetnici s deset svjetskim festivala svjetlosti što znači nove atrakcije u gradu.

I x-ica do rotora

- Posjetiteljima ćemo pružiti sve najbolje od Visualije u protekle četiri godine, plus nove instalacije i nove lokacije po gradu. Počeli smo 2013. godine 3D Mappingom i svake godine sve više rasli. Od 2014. godine, kada su festival obilježili Svjetleći divovi, Grad i TZ su nam veći partneri, ali zahvaljujemo se svim sponzorima i firmama koji nas podržavaju, daju povoljnije cijene, sve kako bi festivalom oživjeli Pulu. U 2015. smo srušili Guinnessov rekord u Areni, a prošle godine ušli smo u kalendar svjetskih festivala svjetlosti i vjerujem da ćemo raznovrsnim stvarima iznova oduševiti posjetitelje, poručio je Bolković i najavio da će trasa druge pulske noćne utrke X-ice, od 10 i 5 kilometara, biti od Arene do novog rotora i nazad.

Kako će do ljeta radovi na velikom rotoru u Šijani biti okončani, a na njemu zasjati nova instalacija svjetski priznatog dizajnera rasvjete, Puljanina Deana Skire koji je osmislio i Svjetleće divove, onda je jasno zašto je i ta instalacija ubačena u ovogodišnju priču Visualije.

Upitani da li "best of" znači da se u Pulu vraćaju, primjerice, Lords Of Lighting, koji su hvatanjem gromova oduševili Forum, ili Led Drummers - svjetleći bubnjari koji su probudili Ulicu Sergijevaca, Cinkopan nije željela komentirati, istaknuvši tek da su pregovori s umjetnicima još uvijek u tijeku, te da će javnost biti na vrijeme obaviještena. Međutim, osmijeh na Bolkovićevom licu nakon ovog pitanja dao je naznačiti da se Puli sprema još jedan izvanredan događaj koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

S malim proračunom do svjetske razine

Kada bi se računali svi smještaji koje nam osigurava Arenaturist, i sva oprema koju dobijemo, ili besplatno ili po znatno nižim cijenama najma, pojasnio je Bolković, onda bi vrijednost Visualije bila oko milijun, možda milijun i pol kuna. Ovako je ta cifra puno manje, oko 600 tisuća kuna.

- S obzirom da smo prošle godine upali u kalendar svjetskih festivala svjetlosti tamo se sve jasno i transparentno vidi o snazi festivala i troškovima. Mi smo prema jačini programa negdje u sredini ljestvice, ali smo prema utrošenim sredstvima uvjerljivo na dnu s najmanjim proračunom, rekao je Bolković. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter