Best of British u Grožnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecer britanske drame, poezije, pjesme i apsurda pod nazivom "Best of British u Grožnjanu", inspirirane skecevima kanadskog pisca Johna McGeeja s montipajtonovskim štihom, održana je u subotu navecer u grožnjanskoj Loggi, s naglaskom na 15-minutni skec o rezanju sredstava namijenjenih nezavisnoj kulturnoj produkciji u Velikoj Britaniji, ali i drugima zemljama.

Troje glumaca - Andrew Cullum te stanovnici Grožnjana Marcus Fernando i Zagrepcanka Tina Hofman - izveli su "brzinski" skec, teatralno insceniran, u kojem su stavili naglasak na položaj slobodnih umjetnika u suvremenom svijetu te odnos koji u kapitalizmu namece sveopca mekdonaldizacija vrijednosti.

Odjeveni samo u donje rublje, htjeli su izrazitom dinamikom, po jednadžbi u kojoj je vrijeme jednako novcu, docarati što po umjetnost znaci podilaženje komercijalnim interesima.

Uvodno su se predstavili Oliver Hume i Sarah Cullum. Na repertoaru su bili izvadci iz Shakespearea, Gilberta Sullivana, "Hippopotamus Song" Michaela Flandersa i Donalda Swanna, "Sea Fever" Johna Masefielda i drugi komicni komadi poput skeceva o majstorima. Taj je dio bio u znaku specificnog britanskog humora. Publika je toplo pozdravila ovaj spontano nastali i uglavnom neformalni dogadaj kojemu je cilj predstaviti britansku izvodacku kulturu.

Inace, dvojac Fernando i Hofman predstavio se istarskoj publici prije dvije godine u Pazinu na kazališnom kampu predstavama "Red Wine & Canvas" te Shakespeareovom "Full of Sounds and Fury".

U istom je stilu nastavljeno i na otvorenju izložbe fotografija "Pauses/Stanke" Marcusa Fernanda u omalenoj galeriji Dreamscape nedaleko od grožnjanske Zajednice Talijana, a uz napjeve u izvedbi Olivera Humea. Fernandove fotografije odišu jedinstvenim osjecajem za prostor i vrijeme, uz eroticnost na pojedinim mjestima te težnju k slobodi.

Uz tipicne fotografije ulica i trgova, ovdje se može vidjeti poseban Fernandov izricaj i osjecaj za ljude i prirodu koja ga okružuje. Pojedine slike pretvorene su u omalene stolne slicice, poruke namijenjene promjeni individualne svijesti.

Ova je vecer dio projekta "Britstuff", a rad u Grožnjanu pocetak je projekata koji ce svoju završnicu imati u Londonu i Birminghamu krajem rujna i u listopadu. (A. FINDERLE)


Podijeli: Facebook Twiter