Besprijekoran nastup Tamare Jurkic Sviben

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preciznom i nadahnutom izvedbom zahtjevnog repertoara u crkvi sv. Franje predstavila se pulska pijanistica Tamara Jurkic Sviben. Na koncertu održanome u sastavu 10. glazbenog festivala "Pulski glazbenici Puli", koji organiziraju Istarska i Hrvatska glazbena scena mladih te Grad, Jurkic Sviben kompletan, jednosatni repertoar izvela je bez nota s iznimnim osjecajem za dinamiku glazbenih partitura.
Besprijekornim tehnickim nastupom interpretirala je Mozartovu "Fantaziju u c-molu", gdje je izvrsno docarala skladateljevu melodijsku invenciju, te maštovito variranje, odnosno majstorsko kombiniranje harmonije i zvucnih boja koje odreduju klavirski opus ovoga autora. Beethovenovu "Sonatu op.109 u E-duru" odsvirala je s posebnim naglaskom na liricnost te na plasticnu tematsku jezgru koje djelo donosi, a sve to iznimno sugestivno i nadahnuto. Uslijedila su cetiri djela Ivane Lang iz "Kompozicija op.50", i to "Djecja igra", "Valcer", "Tajanstvenim koracima" i "Toccata". Jurkic Sviben vec godinama njeguje ljubav prema hrvatskoj glazbenoj baštini i pomalo zaboravljenim hrvatskim skladateljima. Posebno mjesto u svemu tome zauzima Ivana Lang, cija je djela pijanistica osebujno i strastveno izvela – pokazujuci simbiozu lirske vedrine i epske tmine što prožimaju skladateljicin opus.
Tamara Jurkic Sviben diplomirala je i magistrirala na zagrebackoj Muzickoj akademiji, a usavršavala se u zemlji i inozemstvu. Nastupala je u Portugalu, Grckoj, Španjolskoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Njemackoj, Madarskoj, Ukrajini, Izraelu i Indiji.


Podijeli: Facebook Twiter