Bespravno prodaju izvađeni kamen s državnog zemljišta

Palete samo čekaju kamen za transport (Z. STRAHINJA)
Palete samo čekaju kamen za transport (Z. STRAHINJA)

Ilegalno vađenje kamenog materijala - škrilja, ali i većih kamenih komada - u kršu iznad mora kod Raklja uzelo je maha. Riječ je o području koje se proteže od Luke do Kalavojne, a razmjeri bespravnih gospodarskih aktivnosti vidljivi su na satelitskim snimkama dostupnih na internetu - u ionako krševitom području prekrivenih skromnim raslinjem ističu se veliki bijeli ožiljci kamenoloma.

Netko tu diže veliku lovu

Na tom području, obuhvaćenom jednom parcelom od čak 177 hektara, netko očito dobro zarađuje novac vadeći kamen za prodaju. Da je riječ o nedozvoljenoj poslovnoj inicijativi nakon obilaska područja sredinom travnja potvrdio nam je i rudarski inspektor Vinko Pavičić. Rakljansko područje od pamtivijeka je poznato po eksploataciji kamena i vrsnim kamenoklesarima, no u današnje bi vrijeme kopači kamena svoje aktivnosti morali i uskladiti sa zakonima.

"Na predmetnoj lokaciji nalazi se više zasebnih mjesta gdje je izvršena devastacija terena i vrši povremena eksploatacija mineralne sirovine u vidu kamenih ploča, čije su veličine različite", navodi u svom priopćenju inspektor. Uočio je i pripremljeni kamen spreman za transport, ali na terenu nije zatekao osobe za koje bi se moglo utvrditi da su "vlasnici" ilegalnih kamenoloma.

"Na sjevernom dijelu lokacije, na dva zasebna mjesta, zatečeno je par paleta složenih kamenih ploča, a nije zatečen nitko da vrši eksploataciju mineralne sirovine, te tako nije niti utvrđeno tko povremeno eksploatira mineralne sirovine", stoji u dopisu inspektora Pavičića. Kada smo kontaktirali policiju po tom pitanju, rekli su nam da još nisu zaprimili izvješće o obavljenom nadzoru rudarskog inspektora, ali kada ga zaprime "policijski službenici poduzet će radnje iz svoje nadležnosti i o događaju izvijestiti nadležno državno odvjetništvo". Policiji će štetu, ako sami ne utvrde počinitelja, prijaviti i šumari nadležni za to područje.

"Čestica" od skromnih 177 hektara

Teren smo obišli i mi, no ni mi nismo zatekli nikoga. Upućeni nam kažu da se povremeno čuje kucanje alata po kamenu, ili buka vozila, ali se ljudi radije drže po strani. U okolišu bogatom kamenom na više je mjesta skinut gornji sloj raslinja i tla da bi se došlo do kvalitetnijih škrila, a zatekli smo i nekoliko jama u kojima su strojevi zašli duboko. Na jednom kraju jame formirana je i rampa da bi se u nju lakše spustilo transportno vozilo. U jami čekaju prazne drvene palete za transport.

Cijelo se područje proteže jednom česticom s katastarskim brojem 2087/89, koja se u zemljišnim knjigama vodi pod Općinu Marčana. No, iz Općine nas upozoravaju da je zemljište vlasnički preneseno na Republiku Hrvatsku, izuzev desetak hektara kod luke, ali da taj prijenos još nije evidentiran. S obzirom da je "čestica" od 177 hektara obuhvaćena programom za gospodarenje državnim šumama, nad njom su nadležne i Hrvatske šume.

"Na navedenoj katastarskoj čestici na nekoliko je mjesta davno vršeno vađenje kamenja u obliku ploča, odnosno škrila. Najnovijim obilaskom od strane tehničkog osoblja Šumarije Pula utvrđeno je da se na tom području ponovno nešto radilo, ali nitko nije zatečen na licu mjesta. Radi se o manjoj količini kamenih škrila pripremljenih za odvoženje. Ukoliko se u kraćem narednom razdoblju ne uspije utvrditi počinitelj, Šumarija Pula će MUP-u prijaviti štetu po nepoznatom počinitelju," pišu nam iz Hrvatskih šuma. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter