Bespravni objekti od Barbarige do Peroja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Vodnjan objavio je javni poziv lokalnim investitorima i vlasnicima bespravno izgradenih ili rekonstruiranih zgrada da podnesu zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju zbog legalizacije prema novom Zakonu o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama. No, u Gradu ipak upozoravaju da na Vodnjanštini nece biti mnogo gradevina koje ce se moci legalizirati, a dosad je za taj postupak pristiglo pet zahtjeva gradana.

Najveca koncentracija bespravno izgradenih objekata na podrucju Vodnjana je uz obalu, na potezu od Barbarige do Peroja, podrucja koje je prema Prostornom planu uredenja vecim dijelom odredeno kao zona sporta i rekreacije. Manji dio podrucja na tom potezu je zona turizma i ugostiteljstva (rezervirana najvecim dijelom za projekte na Dragoneri i Porto Maricciu) te na tom podrucju legalizirani pak mogu biti samo objekti te namjene.

Ozakonjenje gradevina samo u naselju


- Izmedu Barbarige i Peroja su uglavnom vikendice, što su gradevine koje ne odgovaraju tim namjenama pa se ne mogu legalizirati. Objekti bi se, dakle, po novom zakonu možda mogli legalizirati da su sportski ili rekreativni. Po našim procjenama, u Porticu, primjerice, ima izmedu 200 i 300 kuca, a na potezu od Barbarige do Peroja su još tri, cetiri naselja s po stotinjak vikendica. Barbariga, Peroj, Portic te Golubovo i Batvaci su podrucja s najviše bespravnih objekata na Vodnjanštini, kaže procelnik vodnjanskog odjela za komunalni sustav, prostorno uredenje i imovinske poslove Damir Janko.

Clanak pet novog zakona, napominje Janko, jasno govori o iznimkama od legalizacije. To su nezakonito izgradene zgrade koje se nalaze na podrucju koje je prostornim planom uredenja opcine ili grada ili pak generalnim urbanistickim planom odredeno kao površina izvan gradevinskog podrucja u zašticenom obalnom podrucju mora u pojasu do 70 metara.

Iz toga su pak izuzete nezakonite stambene zgrade, a legalizacija nije moguca niti na pomorskom dobru. U taj su clanak, medu ostalim, kao iznimke od moguce legalizacije ukljucena i izdvojena gradevinska podrucja izvan naselja koja su prostornim planom predvidena za gospodarsku namjenu, poput proizvodnje, ugostiteljstva i turizma, kao i objekti unutar arheoloških nalazišta.

Karta zatecenog stanja 21. listopada

- U dijelu na podrucju samog naselja Barbariga u kojem se objekti mogu legalizirati u pravilu nema bespravnih gradevina, možda tek desetak, dvadesetak. Legalizacija na Vodnjanštini je moguca na podrucjima gdje zapravo i nema bespravnih objekata, a ako ih ima, taj broj je vrlo mali. Bespravnih objekata na cijelom podrucju Vodnjana ukupno ima više od tisucu, možda i dvije tisuce, ali Grad o tome nema službene evidencije. Mnogi imaju dozvole za objekt, ali su bez dozvole dogradili terasu ili garažu, kaže Janko.

Objavljivanje karte snimljenog zatecenog stanja gradevina za Istarsku i Primorsko-goransku županiju ocekuje se 21. listopada. Ako se objekt tada ne vidi na karti, zahtjev za legalizaciju se ne može podnijeti. Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju treba predati do 31. prosinca 2012. godine. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter