Bespravna gradnja: Bageri u sezoni sele na kopno

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Građevinska inspekcija jučer je nastavila uklanjati bespravne objekte u Istarskoj županiji, konkretno na području općine Ližnjan, a rušenje se nastavlja sutra i u subotu. Jučer je uklonjena betonska ploča na Marleri, dok će se u sutra i preksutra ukloniti podrum na području Fažane.   

Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kaže da se prije svega ruše nelegalne građevine za koje je prethodno bilo izdano rješenje o uklanjanju, a  za koje ni do roka od 31. prosinca 2012. nije predan zahtjev za legalizaciju. 

- Razvrstali smo građevine na one u kojima nitko ne živi, a tu uz ostalo spadaju nadogradnje, nadstrešnice, molovi, betonske ploče i slični objekti koje ćemo prvo rješavati. Potom na red dolaze povremeno useljive vikendice i klijeti, a posljednje će se rušiti stambene zgrade. Pritom ćemo, kada je riječ o stambenim objektima, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb vidjeti što ćemo i na koji način činiti jer će tu biti i socijalnih problema, rekla je Čočić.

Također je najavila da će se, s dolaskom turističke sezone, bageri iz Istre i Dalmacije preseliti na kontinentalni dio Hrvatske. Dosad je u ovoj godini na području cijele Hrvatske srušeno 313 bespravnih objekata, od čega na području Istarske županije 44.

Čočić pritom kaže da se detaljno provjeravaju bespravni objekti da se ne bi dogodilo da bude srušen i onaj za koji je predan zahtjev za legalizaciju. Među bespravnim objektima za rušenje su i oni izgrađeni nakon 21. lipnja 2011. jer se ne mogu legalizirati. Prije nego što na mjesto događanja stignu bageri, vlasnicima bespravnih objekata ponudi se mogućnost da sami, o vlastitom, puno nižem trošku, uklone objekt, što oni najčešće i učine.

U suprotnom, šalje se bager, ali tada je trošak puno veći. Do sada je na području Istre rušenje u ime Ministarstva obavljala tvrtka TGT Pula, međutim, nedavno je proveden natječaj i trenutno se otvaraju ponude, rekla je glasnogovornica. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Uklonjeni bespravni objekti na Marleri

Jučer su bageri uklonili temeljnu betonsku ploču kružnog oblika koja je bespravno izlivena u uvali Bucarola na Marleri još 2006. godine. Kako je izvijestilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, radilo se o bespravno izlivenoj betonskoj ploči koju je investitor zamaskirao zemljom, a uz nju je nekada stajao i manji zid, i to na pomorskom dobru, što je prije sedam godina ustvrdio inspektor pulske Lučke kapetanije. Vlasnica G. B. već je tada dobila rješenje za uklanjanje zida koji je dosezao sve do mora, što je uporno ignorirala.

Kako doznajemo u Ministarstvu, u međuvremenu su investitori obavijestili građevinsku inspekciju da su postupili po rješenju i uklonili bespravne građevine, međutim kontrolnim očevidom na terenu je utvrđeno da su samo "maskirali" nelegalnu gradnju. Stoga su jučer rano ujutro na teren izašli građevinski inspektori i radnici koji su uklonili sporne objekte, a čini se da su to napravili vrlo brzo jer već oko podneva na tom dijelu Marlere nije bilo niti mehanizacije, a niti spornih objekata. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter