Bespovratna sredstva vjetar su u leđa mladim poljoprivrednicima

Treća generacija: Goran Flego nastavlja obiteljsku tradiciju
Treća generacija: Goran Flego nastavlja obiteljsku tradiciju

Razmotrio je uvjete Mjere 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja", podmjere 6.1., uputio se u županijsku Savjetodavnu službu gdje su mu izradili procjenu ekonomske veličine OPG-a i kada se pokazalo da udovoljava uvjetima natječaja, 35- godišnji Goran Flego iz Škuljari kod Buzeta, čiji je OPG vjerojatno najveći u Istri kada je o tovu junadi riječ, kandidirao je projekt vrijedan 381.150 kuna za nabavu teladi, prikolice za stajski gnoj i roto frezu, koji mu je i odobren. Mladi poljoprivrednik jedan je od deset korisnika sredstava ove mjere iz Istre. Ova bespovratna sredstva kaže, dala su mu vjetar u leđa, motivirala ga da poveća proizvodnju.

Teško je opstati s 40 komada teladi

- Trebali smo napuniti štale jer sa 30, 40 komada teladi danas je teško opstati ako još imaš i nekih kreditnih obaveza. Počeli smo se raspitivati o natječajima i doznali za tu mjeru. Procjena ekonomske veličine OPG-a pokazala je da smo ispod 50.000 eura što je bio uvjet da se uopće možemo prijaviti. Obratili smo se jednoj konzultantskoj tvrtki u Rijeci, gdje su nam objasnili proceduru prijave na natječaj, potpisali smo ugovor i započeli su nam pripremati dokumentaciju. Trajalo je to godinu dana, u rujnu prošle godine dobili smo odluku resornog ministarstva da smo prošli natječaj, reći će Goran.

Natječaj za Mjeru 6, podmjeru 6.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima", operacija 6.1.1. "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima", raspisan je krajem 2015. godine. Goran je tada bio nositelj OPG-a otprilike godinu dana, a s obzirom je pravilima natječaja bilo propisano kako mladi nositelj OPG-a na toj poziciji ne smije biti duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva, požurio je s prijavom.

- Ubrzo nakon odluke o prihvaćanju projekta stigla je i prva isplata u vrijednosti od 30 posto ukupnog iznosa. Početkom veljače ove godine predali smo zahtjev za isplatu druge rate u vrijednosti 50 posto sveukupnog iznosa. Treći zahtjev za isplatu preostalih 20 posto predaje se po završetku projekta, pojašnjava Goran

Sa sredstvima prve rate od 114.345 kuna u OPG-u Flego kupili su telad od stočara iz Beraka kod Vinkovaca. Do sada su nabavili 40 komada. Upravo čekaju isplatu druge rate. Nabavit će još dvije krave i dvadeset teladi. No kako bi ubrzali realizaciju projekta prethodno su uzeli krediti u banci i kupili prikolicu za stajski gnoj vrijednu oko 150.000 kuna. Taj kredit vratit će sredstvima druge rate.

Opet će se kandidirati na natječaje

OPG-u Flego prva je to kandidatura na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prethodno su koristili kredite županijskih fondova. Istarska županija naime preko "Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre" odobrava kredite za poticanje razvoja poljoprivrede, lovstva, lovnog turizma, agroturizma i obrtništva u funkciji razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora.

- Iskustva su pozitivna, iako je sam proces dugačak no svima bi preporučio da se kandidiraju na natječaje iz raznih mjera ruralnog razvoja. Sada ćemo se vjerojatno prijaviti i na natječaj Mjere 4 - Ulaganja u fizičku imovinu, podmjera 4.1., tip operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, koji se provodi kako bi se zadovoljili standardi u sklopu Nitratne direktive. Poslali smo upit mogu li se kandidirati na novi natječaj s obzirom je realizacija prethodnog projekta još u tijeku i odgovorili su potvrdno. Planiram nabaviti mehanizaciju potrebu za zbrinjavanje stajskog gnojiva i ukoliko stignem ishodovati papire i objekt za skladištenje stajskog gnoja, gnojnicu. Kreditima zatvarati takve investicije jako je teško jer su kamate velike i previše bi se zadužili, pojašnjava Goran razloge kandidiranja novog projekta.

Želi nastaviti obiteljsku proizvodnju

Goran je treća generacija u obitelji Flego koja se bavi stočarstvom, a OPG koji je prethodno bio registriran na njegovu majku, preuzeo je po njenom odlasku u mirovinu, 2014. godine. Radio je kao mesar, sa ocem privatno kao autoprijevoznik, a tov junadi je bio sporedni posao sve do 2014. godine kada je preuzeo obiteljski OPG.

- Volim taj posao i želim nastaviti obiteljsku proizvodnju, reći će Goran. Sada ide na tečaj za ekološkog poljoprivrednika.

Osnovna djelatnost OPG-a je tov junadi, većinom simentalca. Problem je nabava teladi jer krava je sve manje.

- Dosta njih koji su proizvodili mlijeko odustali su od te proizvodnje i stavljaju telad u tov te je ne prodaju. Telad koju smo nabavili sredstvima projekta uzeli smo u Slavoniji i jako smo zadovoljni. Prije nego sam se javio na natječaj u našim štalama bilo je četrdesetak grla, a sada je 85 teladi i šest krava. Do kraja projekta trebalo bi ukupno biti 110 grla. Imamo tri štale; u prvoj su krave i mala telad, koja potom ide na slobodan tov do 650 kilograma. Proces proizvodnje od kada kupimo telad dok ona ne izađe iz farme je šesnaest mjeseci. Kupujemo malu telad starosti do mjesec dana i tovimo junad do 650 kilograma pa ih prodajemo klaonicama, mesnicama, većinom na našem području. Ranije smo imali uslugu tova i surađivali s jednom lokalnom tvrtkom, a sada imamo uglavnom vlastitu telad. Upravo smo stoga morali povećati broj grla kako bi održali proizvodnju i osigurali dovoljno stoke za mjesečnu isporuku, kaže Goran.

Obrađuju 30 hektara površine

U OPG-u Flego obrađuju 30 hektara površine, većinom svoje, a nešto i u zakupu. - Najveći problem došla je divljač. Što god sijemo, pšenicu ili kukuruz, sve treba ograditi električnim pastirom. To međutim dodatno povećava cijenu proizvodnje jer parcele su usitnjene i to iziskuje velike troškove. Na male parcele stavljamo pretežno djetelinu za košnju, a na velike parcele pšenicu i kukuruz da se mogu ograditi električnim pastirom. Sijeno, lucernu stignemo spremiti za cijelu godinu, a kukuruz i pšenicu moramo dokupiti. Godišnje za tov junadi treba oko 1.200 bala sjena, oko 100 tona žitarica i oko 200 kubika silaže, kaže Goran.

Proizvodnja poskupljuje

Na pitanje sa kakvim se problemima danas susreću stočari, Goran će reći da se cijene repromaterijala povećavaju, iz godine u godinu poskupljuje sjemenski kukuruz. Prije nekoliko godina telad od 10 do15 dana koštala je 1.500 do 2.000 kuna, a sada već skoro 3.000 kuna. Dakle proizvodnja poskupljuje, a cijena mesa po kilogramu žive vage neovisno da li je domaći tov ili uvoz, već je desetak godina ista i kreće se između 14 i 15 kuna. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter