Bespovratna sredstva iskoristit će se za idejni projekt rive

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nedavno je u Puli predstavljen projekt "PUT-UP Istre" Zavoda za prostorno planiranje Istarske županije kojem je jedan od glavnih ciljeva evidentiranje i vrednovanje dosadašnjih razvojnih i prostornih planova te predstavljanje zajedničke razvojne vizije i koncepta Istre kao cjeline sa zaokruženim područjima prometa, turizma, poljoprivrede gospodarstva i prirode.

Prva konkretna aktivnost

Ukupna vrijednost projekta je 679.227 eura. Između ostalog, u sklopu projekta u planu je izrada studije prostornih smjernica i ishodišta za određivanje ključnih razvojnih sadržaja povezivanja gradova Kopra i Buzeta, a donijet će se i konkretni prijedlozi prostornog uređenja obale u Puli.

Budući da na predstavljanju projekt nije bilo detaljnijih informacija na koji će se način iskoristiti bespovratna sredstva u iznosu od 123.309 eura koliko je Pula dobila na raspolaganje, odgovor smo potražili u Gradu Puli, Upravnom odjelu za prostorno uređenje.

- U sklopu projekta PUT-UP Istre Gradu Puli su odobreni troškovi za aktivnosti vezane uz izradu idejnog projekta uređenja gradske rive. Izrada idejnog projekta jedna je od aktivnosti koje se temelje na natječaju za idejno rješenje uređenja te zone, a koji je proveden 2011. godine, izvijestili su nas iz gradskog Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, pojašnjavajući da je za područje prostora rive u tijeku izrada Urbanističkog plana uređenja, dok idejni projekt predstavlja prvu konkretnu aktivnost koja vodi k samoj realizaciji i, potencijalno, može služiti kao podloga za eventualnu daljnje kandidiranje realizacije uređenja na europske fondove.

- Idejni projekt, koji će se izraditi, temeljiti će se, kao što je rečeno, na idejnom rješenju iz prvonagrađenog rada autora Studio BF iz Zagreba, a sadržavat će arhitektonski projekt, građevinski projekt, projekt odvodnje i navodnjavanja, projekt elektroinstalacija i javne rasvjete, projekt opreme i hortikulture te geotehnički elaborat, izvijestili su iz odjela, dodajući da će, osim navedenog sadržaja i idejnog projekta, kao poseban stručni separat koji prethodi izradi tog idejnog projekta, izraditi i elaborat zaštite okoliša za planirani zahvat.

Elaborat zaštite okoliša

Također, nastavili su, odobreni su troškovi nabave ArcGIS mrežne licence koja posjeduje veliku zbirku alata kako bi se uz pomoć njih moglo izvoditi napredno uređivanje prostornih podataka te edukacija za korištenje istoga za dva djelatnika. Najveći dio troškova, zaključili su, oko 85.000 eura, odnosi se na troškove izrade idejnog projekta dok je preostali iznos predviđen za troškove izrade elaborata zaštite okoliša (10.000 eura), nabavu ArcGIS mrežne licence i edukaciju (19.422 eura), te ostatak od 8.887 eura za administrativne troškove i troškove osoblja. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter