Bespovratan novac za obnovu mehanizacije i podizanje nasada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupno je čak 151 milijun kuna (oko 20 milijuna eura) Ministarstvo poljoprivrede raspodijelilo na 1.334 korisnika na nedavno provedenom natječaju za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Ministarstvo ističe da je ovo natječaj na koji je pristiglo najviše zahtjeva ikad, čak 4.189, otkako se počeo provoditi Program ruralnog razvoja, a svi su ti kandidati ukupno za svoje programe tražili 475 milijuna kuna.

Svakom je gospodarstvu čiji je program odobren na ovom natječaju dodijeljen jednak iznos bespovratne potpore od 113.000 kuna (oko 15.000 eura), a mogli su se kandidirati programi financiranja kupnje domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala (ali ne jednogodišnjeg bilja i sjemena), zatim izgradnje i opremanja prostora za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljišta, nabave poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanja višegodišnjih nasada, te izgradnje i opremanja objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je u izjavi u povodu zaključenja ovog natječaja kako ga posebno veseli što je 60 posto korisnika sredstava iz ovog natječaja s područja Istre i Dalmacije, koje su dosad bile slabije zastupljene u natječajima za sredstva iz EU fondova.

Najviše za mehanizaciju

Koliko točno ima istarskih korisnika potpora iz ovog natječaja vjerojatno nećemo znati do Božića, jer su liste odobrenih potpora (u formi "privremenih rezultata" natječaja) dostupni samo kandidatima koji su se javili na natječaj, a prema proceduri, oni moraju najprije formalno preuzeti odluku kojom im se dodjeljuje potpora (odnosno, pronaći sebe na popisu na kojem su objavljena samo imena i prezimena korisnika, bez podataka o mjestu ili vrsti programa), i tek nakon obavljene verifikacije elektronički sustav ih identificira i omogućava grupiranje podataka. Do objave službenih podataka, kažu nam u Ministarstvu, moraju isteći i žalbeni rokovi. Dosad su proceduru preuzimanja odluke obavila 22 korisnika s područja Istarske županije, a većina je svoje aplikacije ispunila koristeći usluge nekih od sve brojnijih konzultantskih tvrtki.

Jedna od konzultantskih tvrtki čije su usluge koristili kandidati u ovom natječaju je i porečki Institut za poljoprivredu i turizam, u kome je za ovaj posao bila zadužena Ana Čehić iz Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede. Preko Instituta je četvero istarskih korisnika apliciralo i prošlo na ovom natječaju. Jedan je iz općine Kaštelir-Labinci koji će dobivenim sredstvima nabaviti polovni traktor, električni tresač za berbu maslina i električne škare, te zasaditi mješoviti voćnjak na površini od 2.000 četvornih metara. Drugi je iz općine Lupoglav koji će dobivenim sredstvima kupiti traktor; treći je s područja grada Buzeta a kandidirao je nabavu rabljenog traktora, prskalice i malčera; dok je četvrti iz općine Vrsar i on će dobivena sredstva uložiti u postavljanja sustava za navodnjavanje te za kupnju mehanizacije. O iskustvima i poukama izvučenih iz rada na aplikacijama za ovaj natječaj Ana Čehić iz porečkog Instituta kaže: "Većina proizvođača koji su nas kontaktirali bila je zainteresirana za nabavu mehanizacije, pa se čini da je to najveća potreba malih poljoprivrednih proizvođača u našem kraju. Treba naglasiti da je razdoblje obrade zahtjeva bilo malo predugo, naime natječaj je raspisan u veljači ove godine, a tek sada, devet mjeseci kasnije, objavljuju se privremeni rezultati, dok će konačni rezultati biti poznati oko Božića, a isplata prve rate najavljuje se za veljaču ili ožujak 2018. godine. Sada je nažalost to tako, a Ministarstvo najavljuje da će se sljedeći natječaj provesti po ubrzanom postupku."

Utrostručiti nasad smilja

Jedna od konzultantskih tvrtki koje su pomagale istarskim kandidatima na ovom natječaju je i PBIRO iz Rijeke, od čije smo djelatnice Tine Đurišić saznali da je u zadnje dvije godine njezina tvrtka izrađivala aplikacija za prijavu na više različitih poljoprivrednih natječaja za desetak korisnika iz Istre, i to za programe proizvodnje junadi, proizvodnje mesa i mesnih prerađevina, proizvodnje mlijeka, proizvodnje ratarskih kultura, voća i povrća, grožđa, maslina te cvijeća. Među njima je njih petero koji su dobili potpore na ovom natječaju.

Jedan od dobitnika potpore na ovom natječaju je i Valter Škrinjar iz sela Duričići na području grada Buzeta. On će svoju potporu iskoristiti za nabavu traktora, no rekao nam je kako taj iznos nije dovoljan za dobar traktor, pa će potpori pridodati i vlastita sredstva. Na svome OPG-u Škrinjar obrađuje 15 hektara zemlje, pretežno maslinika i vinograda, a u današnje vrijeme se ovaj posao ne može raditi, kaže on, bez dobre mehanizacije. I on je koristio usluge konzultantske tvrtke, a ovaj je natječaj komentirao tek opaskom da su raspoloživa sredstva mogla biti i malo veća, pa će ubuduće i preko drugih natječaja pokušati dobiti sredstva za svoj projekt agroturizma.

Mateja Vretenar iz Gračišća na ovom je natječaju dobila potporu za povećanje svog nasada smilja, te za nabavu mehanizacije za obradu tog nasada - traktora i uređaja za obradu tla. Dosad je na svom OPG-u smiljem zasadila 3.000 četvornih metara, a uz pomoć ove potpore zasadit će dodatnih 6.000 kvadrata. Iznosom potpore je zadovoljna, kao i tijekom natječajnog postupka za koji kaže da nije bio odviše kompliciran, a svladala ga je također uz pomoć jedne konzultantske tvrtke iz Poreča.

Dok se ne objave potpuni službeni podaci o ishodu ovog natječaja, ovu našu kratku anketu možemo rezimirati zaključkom da je natječaj za male potpore malim poljoprivrednicima u Istru, kako se čini, donio najviše polovnih traktora, rjeđe je novac tražen i za neke druge potrebe, no ono što svakako upada u oči je sve veći broj konzultantskih tvrtki u Istri i neposrednom susjedstvu koje izrađuju natječajne aplikacije za istarske poljoprivrednike, što povećava izglede i za prolazak na natječajima koji bez obzira na iznos svakako mogu pomoći u osnaživanju vlastitog poljoprivrednog imanja.

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter